Jak vybrat správnou tiskárnu ?

Přemýšlíte o koupi tiskárny a nevíte si rady, která je pro Vás ta pravá? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

Základní rozdělení

Inkoustové tiskárny

Inkoustové tiskárny fungují na principu rozprašování mikroskopických kapek tekutého inkoustu na papír prostřednictvím tiskové hlavy složené ze stovek mikrotrysek. Inkoustová tiskárna je nejlepším řešením, jak tisknout obrázky ve vysokém rozlišení a jediným způsobem, jakým lze tisknout fotografie na lesklý fotografický papír. Inkoustové tiskárny jsou menší a jednodušší stroje než tiskárny laserové, a tudíž bývají levnější. Avšak při koupi musíte brát v potaz, že inkoustové náplně už tak levné nebývají. Inkoustové tiskárny navíc používají část inkoustu k čištění trysek a pokud tiskárnu příliš nepoužíváte, inkoust má tendenci vysychat. Pro nízko úrovňový tisk však inkoustové tiskárny stále dávají ekonomický smysl a jejich kompaktní velikost z nich činí první volbu pro domácí uživatele. A navíc s nedávným vývojem inkoustových tiskáren bez kazet s doplňovatelnými zásobníky inkoustu se v některých případech dosahuje nižších nákladů tisku na stránku, než u tiskáren laserových.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nižší pořizovací cena tiskárny

Vhodné pro tisk obrázků

Menší rozměry

Méně hlučné oproti laserovým tiskárnám

Menší životnost inkoustových náplní

Vyšší pořizovací cena náplní

Delší doba schnutí výtisků

Zasychání inkoustu při delší neaktivitě

Laserové tiskárny

Místo tekutého inkoustu používají lasery toner, což je prášek, který se na papír přenáší pomocí tepla. Laserové tiskárny jsou opakem inkoustových tiskáren v tom, že jsou obecně drahé na nákup, ale levné na provoz. Je to proto, že tonerové kazety dokážou vytisknout ne stovky, ale tisíce stránek, než dojde k jejich vyčerpání. Bývají to větší stroje postavené tak, aby zvládly náročný provoz např. i 20 000 stran měsíčně. Většinou tisknou rychleji než inkoustové tiskárny a jsou také konzistentnější a přesnější, pokud jde o tisk textu. Ten je imunní vůči rozmazání. Každá stránka je teplá a suchá, zatímco inkoustové trysky stříkají kapalinu na papír, jehož zaschnutí často trvá dobrých pár sekund. V čem lasery ztrácí, tak je to tisk fotografií. Nikdy nemají více než čtyři barvy (CMYK), takže nemohou dosáhnout širokého barevného rozsahu inkoustových trysek a protože laser zahřívá papír, nemohou pracovat s natíraným fotografickým papírem. Lasery jsou obecně hlučnější, objemnější a také spotřebovávají více energie. Obecně jsou lasery rychlejší, efektivnější a vhodnější pro tisk textu.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Rychlejší tisk

Levnější provoz

Větší kapacita toneru

Rychlé schnutí výtisků

Hlučnější

Vyšší pořizovací cena tiskárny

Nevhodné pro tisk fotografií

Objemnější

LED tiskárny

Laserové a LED tiskárny bývají zařazovány do stejné kategorie, protože tyto dvě technologie jsou si navzájem velmi podobné. Oba systémy používají k ohřevu toneru na papír statickou elektřinu, která aplikuje prášek na válec. Rozdíl je v tom, jak tento statický náboj funguje. Laserové tiskárny používají laserový paprsek, který jezdí tam a zpět přes válec, naopak LED tiskárny využívají LED pole, které zvýrazní celý válec najednou, a spoléhají se tak na méně pohyblivých částí. Dnes již neexistuje žádný znatelný rozdíl mezi laserem a LED z hlediska kvality výtisků. Díky absenci pohyblivých částí tisku u LED tiskáren mají tyto tiskárny potenciál být rychlejší a spolehlivější.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nejrychlejší tisk

Levnější provoz

Větší kapacita toneru

Rychlé schnutí výtisků

Hlučnější

Vyšší pořizovací cena tiskárny

Nevhodné pro tisk fotografií

Objemnější

Jehličkové tiskárny

Jehličkové tiskárny používají k tisku tiskovou hlavu, která se pohybuje ze strany na stranu po listu papíru a přes barvící pásku naplněnou inkoustem se otisknou jehličky na papír. Funguje obdobně jako klasický psací stroj, s tím rozdílem, že můžeme vybírat různé druhy písma, nebo popřípadě tisknout obrázky. Tyto tiskárny jsou oproti laserovým, nebo inkoustovým tiskárnám výrazně pomalejší a nedosahují takové kvality tisku. Tyto tiskárny nejsou vhodné do domácnosti. Jsou využívány tam, kde je potřeba tisknout na traktorový papír s více kopiemi, ve skladových areálech a průmyslových podnicích pro tisk textu bez potřeby grafiky. Hlavní výhodou je jejich spolehlivost a odolnost vůči vlivům průmyslových prostředí.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Odolnost

Levný provoz

Vhodné do průmyslových prostředí

Pomalý tisk

Nižší kvalita tisku

Nevhodné pro běžné uživatele

Parametry

Tiskárna/multifunkce

Při výběru tiskárny se nevyhnete označení multifunkce. Tento pojem označuje zařízení, které zajišťuje jak funkci tiskárny, tak i kopírky, skeneru a / nebo faxu a to vše v rámci jednoho zařízení. Multifunkční tiskárny jsou skvělým pomocníkem, pokud Vám nejde pouze o samostatné tisknutí, ale potřebujete také skenovat a nehodláte kupovat zvlášť samostatná zařízení. Výběr multifunkcí můžete nalézt zde.

Maximální formát

Při výběru tiskárny je také nutné zohlednit, na jaké formáty se chystáte tisknout. Většina tiskáren je určena pro tisk ve formátu A4, popřípadě A3. Pro tištění větších formátu se používají speciální tiskárny, které dokáží tisknout větší formáty jako A2, A1, A0, nebo jsou určeny pro tisk na celé role papíru. Jedná se o tzv. velkoformátové tiskárny.


Rozlišení tisku a skeneru

Rozlišení tisku určuje z velké části výslednou kvalitu vytištěných stran. Čím vyšší rozlišení tiskárna zvládá, tím dosahuje teoreticky vyšší kvality výtisků. Rozlišení bývá určeno parametrem DPI - “dots per inch”, což znamená v překladu kolik bodů inkoustu může tiskárna použít na čtvereční palec papíru. Tato specifikace je užitečná při rozhodování, zda je dobrá tiskárna při vytváření obrázků s vysokým rozlišením a s podrobnými detaily. Nicméně novější tiskové metody a software mohou zvýšit rozlišení tištěného obrazu beze změny DPI, takže nižší hodnota DPI vždy nemusí nutně znamenat horší kvalitu tisku.

Pokud jde o rozlišení skeneru, jde o princip podobný jako u tisku. Rozlišení je zde udáváno rovněž v jednotkách DPI. Čím vyšší toto rozlišení je, tím vyšší je i kvalita získaného snímku ze skeneru.

Vytížení kazet

Výtěžnost kazet je určována počtem stránek, které je tiskárna schopna na jednu kazetu vytisknout. Pokud tiskárna dokáže vytisknout na jednu kazetu např. 500 stran, je jasné, že při každodenním tisku desítek stran brzy danou kazetu vyčerpáte. Při výběru tiskárny je tudíž dobré zohlednit, jak často a v jakém rozsahu budete v budoucnu tisknout, abyste se vyhnuli problému s častým měněním tiskových kazet. Také si dejte pozor na to, že výtěžnost se často udává zvlášť pro černobílý a zvlášť pro barevný tisk, abyste si tyto dva parametry omylem při výběru nezaměnili.

Dělené náplně

Pokud má daná tiskárna dělené náplně, znamená to, že každá barva je uložena v samostatné kazetě. Pokud danou barvu vyčerpáte, máte možnost dokoupit pouze tuto samostatnou barvu. Když naopak tiskárna nemá oddělené barvy, jsou barvy umístěny v samostatných zásobnicích, avšak v rámci jedné kazetové jednotky, tudíž pokud se jedna barva vyčerpá, je nutno měnit celou kazetu i s ostatními barvami, které mohou být ještě z části naplněny. Tiskárny bez dělených náplní mají většinou jednu kazetu černé barvy, a druhou kazetu pro barevný tisk.

Barevný model a počet kazet

Při výběru tiskárny je také nutné zohlednit, zda-li budete chtít tisknout pouze černobíle, nebo i barevně. Mnoho tiskáren je totiž určeno výhradně pro černobílý tisk. Pokud však vybíráte tiskárnu se schopností barevného tisku, určitě narazíte na pojem „barevný model“. Základním barevným modelem je model CMYK. Tento barevný model používá tyto barvy: azurovou(C-cyan), purpurovou (M-magenta), žlutou (Y-yellow) a černou (K-black). Výrobci tiskáren ovšem přicházejí s různými barevnými modely, které tento základní model doplňují o další barvy, jako například světle azurovou, světle purpurovou, oranžovou, zelenou atd. Každý výrobce může mít svůj vlastní barevný systém, proto můžou být tato označení často matoucí. S barevným modelem je rovněž spjat parametr určující počet kazet (náplní). Počet kazet je dán většinou počtem barev, použitým v daném barevném modelu. Čím více barev tiskárna má, tím více by měly vyniknout rozdíly mezi jednotlivými barevnými odstíny výtisků.

Tankový systém

U inkoustových tiskáren se začíná objevovat tzv. tankový systém. Tyto tiskárny nemají barevné kazety, ale místo nich mají velké nádrže na inkoust, do kterých se inkoust dolévá z inkoustových lahviček dodávaných k tiskárně, nebo popřípadě následně dokupovaných. Kapacita těchto nádrží bývá dostatečně velká a ve srovnání s kazetami vystačí ve většině případů na mnohem větší počet vytištěných stran. Odpadají tak starosti s častým měněním kazet, což ve výsledku vede k finanční úspoře.

OCR

Zkratka OCR značí optické rozpoznání obrazu. Je to metoda, která pomocí scanneru umožňuje digitalizaci tištěných textů, s nimiž pak lze pracovat jako s normálním počítačovým textem.

AirPrint

AirPrint je technologie společnosti Apple, která pomáhá vytvářet kvalitní tištěné výstupy bez nutnosti stahovat nebo instalovat ovladače. Pomocí AirPrintu můžete snadno tisknout kvalitní fotky a dokumenty z Macu, iPhonu, iPadu nebo iPodu touch. Mezi funkce AirPrintu patří snadné vyhledávání zařízení, automatický výběr média a funkce dokončování na podnikové úrovni. Seznam podporovaných tiskáren lze najít v oficiálním seznamu na stránkách Apple.