Jak vybrat vhodný projektor ?

Přemýšlíte o koupi Projektoru a nevíte si rady, který je pro Vás ten pravý? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

Základní rozdělení

3LCD projektory

Projektory s technologií 3LCD oddělují světlo od žárovky do červené, zelené a modré složky. Každá část světla prochází LCD panelem, který zobrazuje obraz pro tuto barvu. Projektor poté znovu zkombinuje světlo do jediného plnobarevného obrazu a promítne jej přes objektiv. Technologie 3LCD má několik klíčových výhod. Světelný výkon je obvykle vyšší u projektorů 3LCD než u DLP projektorů. Současně jsou LCD projektory obvykle schopné generovat živější a sytější barvy než DLP. Protože projektory 3LCD nepoužívají ke generování obrazu optický klam, nemají „duhový efekt“ projektorů DLP, který může na některé uživatele působit negativně.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Vyšší světelný výkon

Živější a sytější barvy

Nezpůsobují „duhový efekt“

Horší zobrazení černé barvy

Nižší kontrast

Rychlejší stárnutí obrazu

DLP projektory

Projektory DLP odrážejí světlo ze žárovky od speciálního čipu s jedním zrcadlem pro každý pixel. Odražený obraz z čipu pak prochází barevným kolečkem, které jej zbarví. Tento proces probíhá tisíckrát za sekundu a střídá se mezi červeným, modrým, zeleným, černým a bílým obrazem. Protože se obraz mění tak rychle, diváci jej vnímají jako plynulý. Projektory DLP bývají často menší a lehčí než LCD, takže jsou vhodnější, pokud budete projektor přenášet. DLP promítají obrazy s větším kontrastem a tmavší černou než 3LCD, ačkoli tato výhoda je obvykle viditelná pouze v tmavých místnostech. Zatímco LCD panely se časem ničí, a pokud jsou používány mnoho hodin denně, tak k degradaci dochází ještě rychleji, DLP projektory ztrácí kvalitu obrazu mnohem pomaleji.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Vyšší kontrast

Kvalitnější černá barva

Delší životnost lampy

Vhodné pro přenášení

Horší světelný výkon

Vybledlejší barvy

Způsobují duhový efekt

Parametry

Svítivost

Potřebná hodnota svítivosti je určena místností, ve které promítáte. Jas projektoru se měří v lumenech. U projektorů domácího kina, kde je okolní světlo okolní omezeno na minimum, budete potřebovat alespoň 1 500 lumenů. Pro učebny, konferenční místnosti nebo místnosti s okny je nejlepší projektor s minimem 2 500 lumenů. Pro velká hlediště nebo posluchárny budete potřebovat lumenů více.

Nativní rozlišení

Nativní rozlišení je rozlišení, ve kterém projektor promítá. Je to počet bodů nebo pixelů použitých k zobrazení obrazu. Vyšší rozlišení znamená, že k vytvoření obrazu je použito více pixelů, což vede k ostřejšímu a čistšímu obrazu. Vysoké rozlišení je důležité pro promítání podrobných tabulek a grafů, textu a videa ve vysokém rozlišení. Rozlišení je označeno číselnou kombinací, například 1920 x 1200. To znamená, že na displeji je vodorovně 1920 bodů a 1200 řádků bodů svisle.


Rozlišení obchodních projektorů:

SVGA (800 x 600 pixelů, poměr stran 4:3): Projektory SVGA jsou projektory s nízkým rozlišením, které jsou cenově dostupnější a vhodnější pro promítání jednoduchých dat, grafů a videoklipů.

XGA (1024x768 pixelů, poměr stran 4:3): XGA formát je široce používán. Většina počítačů používá jako své nativní rozlišení XGA, takže spárování počítačů s projektory XGA je zcela běžné.

WXGA (1280 x 800 pixelů, poměr stran 16:10): WXGA je širokoúhlá verze XGA - poskytuje stejné vertikální rozlišení, ale poskytuje o 20% vyšší horizontální rozlišení. Toto se stalo běžným rozlišením pro notebooky a smartphony.

WUXGA (1920x1200 pixelů, poměr stran 16:10): WUXGA se stává standardem pro notebooky vyšší třídy, počítače a pracovní stanice. Kromě toho se WUXGA používá pro instalační projektory a velká zařízení, která vyžadují jasný obsah ve vysokém rozlišení.


Rozlišení projektorů pro domácí kino:

720p (1280x720 pixelů, poměr stran 16:9): Tento formát se nejčastěji používá pro ekonomickou projekci filmů. Odpovídá standardu HDTV 720p.

1080p (1920x1080 pixelů, poměr stran 16:9): Toto je nyní standardní formát pro domácí kino. Odpovídá vysílání HDTV 1080i / 1080p a formátům Blu-ray.

4K UHD (3840 x 2160 pixelů, poměr stran 16:9) a 4K (4096x2160 pixelů, poměr stran 19:10): Projektory podporující 4K rozlišení patří k absolutní špičce na trhu, a budete si moci vychutnat plné detaily filmů a videí podporující tato rozlišení.

Kontrast

Kontrastní poměr je rozdíl mezi světlým a tmavým bodem na obrazovce vyjádřený číslem. Pokud vezmete nejjasnější bílou na obrazovce a nejtmavší černou a porovnáte světelnost, získáte kontrastní poměr. Například kontrastní poměr 1 000:1 znamená, že nejjasnější bílá je 1000x jasnější než nejtmavší černá. Vysoký kontrastní poměr tedy znamená, že promítaný obraz bude mít neuvěřitelně bohaté a čisté detaily. Kontrast je obzvláště důležitý pro domácí kino, kde by okolní světlo mohlo jinak znemožnit vidět bohatý obsah filmů, pokud by nebyl dostatečně výrazný rozdíl mezi bílou a černou.

Maximální velikost obrazu

Nejoblíbenější velikosti obrazovky spadají do úhlopříčky 100 - 120 palců (2,5 m - 3 m), ale to do značné míry závisí na velikosti vašeho pokoje. Toto rozlišení je přibližně 2,2 m - 2,65 m široké (na základě širokoúhlého projektoru 16: 9). Často se nevyplácí vybrat největší možnou variantu, kterou najdete, a to z následujících důvodů. Obrazovka příliš velká pro danou místnost bude nutit diváky otáčet hlavami a namáhat oči, aby viděli celý obraz. Zadruhé, větší neznamená jasnější. Pokud zvětšíte obraz na větší prostor, můžete ztratit část jasnosti obrazu v závislosti na rozlišení projektoru. Velikost obrazovky, která je příliš malá, může být také frustrující, zřídka kdy se dá tento problém úplně napravit posunutím sedadla blíže k obrazovce. Předběžné plánování nejlepší pozorovací vzdálenosti od projektoru Vám pomůže se oběma těmto chybám vyhnout.

Životnost lampy

Každý výrobce zaručuje jinou životnost lampy projektoru. Ta se liší projektor od projektoru. Některé udávají životnost 2 000 hodin, jiné 5000 a některé dokonce 20 000 a více hodin. Při výběru je tento parametr vhodné zohlednit. Pokud budete používat projektor pouze občas, je možné, že Vám životnost 2 000 hodin vystačí na dlouhou dobu. Pokud však plánujete projektor používat každý den po dobu několika hodin, je vhodné vybrat projektor s co největší životností lampy. Pokud však vyčerpáte životnost lampy, ve většině případech se nic neděje, lampy lze u většiny projektorů vyměnit za nové.

3D technologie

Na rozdíl od obrazů z tradičního projektoru umožňuje obraz z 3D projekce divákovi snímat hloubku. Tento pocit hloubky umožňuje zažít simulaci zážitku, který se odehrává v reálném čase. Na obrazovku se současně promítají dva téměř identické obrazy, aby se vytvořila tato simulace hloubky. Pro správné zobrazení obrazovky tedy potřebujete brýle, které dokáží filtrovat polaritu a umožňují Vám vidět oba obrázky každým okem. Tyto 3D brýle jsou někdy součástí balení projektoru, nebo je lze zakoupit samostatně.

Krátká projekce

Za krátkou projekci se obecně označuje poměr projekce menší než 1:1 (vzdálenost od obrazu ku šířce obrazu). Nejběžnější poměry jsou 0,5:1 a 0,3:1, přičemž druhý z nich splňuje parametr tzv. ultra krátká projekční vzdálenost. Projektory s krátkou projekční vzdáleností téměř nikdy nemají objektivy se zoomem. Jsou vhodné spíše pro montáž na zeď než na strop a jsou navrženy tak, aby byly instalovány velmi blízko obrazovky. Výhoda krátké projekce spočívá v poskytnutí velkého obrazu při současném omezení nežádoucích stínů a odlesků.

Interaktivní projektor

Díky interaktivním projektorům se promění v interaktivní téměř jakákoli zeď. Kombinace projektoru a pera vám poskytne interaktivní funkce v jednom balení bez dalších výdajů na samostatnou interaktivní tabuli. Interaktivní projektory mají většinou promítání na krátkou vzdálenost, nebo na velmi krátkou vzdálenost, což vám umožní promítat bez oslnění nebo stínu. Interaktivní funkce vám umožňují zasahovat do prezentací a komentovat obsah z různých zdrojů pomocí interaktivních per pro navigaci, klikání a kreslení.

Zabudovaný reproduktor

Některé projektory navíc nabízejí kromě promítání obrazu také možnost zvukové reprodukce. Pokud Vám tedy nejde vyloženě o kvalitu zvuku, nebo nemáte k dispozici samostatné reproduktory, a přesto chcete zvuk přehrávat, je pro Vás volba projektoru se zabudovanými reproduktory ta správná.