Jak vybrat vhodnou základní desku do Vašeho PC ?

Přemýšlíte o koupi nové Základní desky a nevíte si rady, která je pro Vás ta pravá? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

Základní rozdělení

EATX

Základní desky Extended-ATX (běžně označované jako EATX) jsou zřídka používány pro běžné PC a jsou největšími základními deskami pro stolní počítače, které si můžete koupit. Používají se v extrémních případech, jako jsou duální CPU nebo čtyřnásobné GPU. Jsou stejné výšky jako desky ATX, ale jsou širší. Desky EATX se přirozeně vejdou pouze do velkých skříní, které výslovně uvádějí podporu pro EATX. Pro většinu lidí lze s jistotou říci, že můžete EATX úplně ignorovat.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nejvhodnější pro extrémní sestavy

Vhodné pro estetické účely

Vhodné pro taktování

Nejdražší

Pro běžné PC zbytečně předimenzované

Vejde se pouze do největších skříní

ATX

ATX je nejběžnější velikost základních desek používaných v moderních PC. Díky své plné velikosti mohou nabídnout celou řadu funkcí. Avšak musíte být na pozoru při výběru počítačové skříně. Základní desky ATX se nemusí vejít do menších skříní.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Větší množství PCIe slotů

Větší kapacita RAM

Vhodné pro taktování

Vhodné pro estetické účely

Dražší

Nevejde se do menších skříní

Mikro-ATX

Mikro-ATX, běžně označované jednoduše jako mATX, jsou o něco kratší než standardní základní desky ATX a jsou dobrou volbou, pokud stavíte PC do menší skříně nebo pokud máte omezený rozpočet (desky mATX jsou obvykle trochu levnější než ATX). Kompromisem je, že získáte méně funkcí, zejména méně rozšiřujících slotů (PCIe), ale někdy i méně slotů RAM (2 místo 4 na všech moderních deskách ATX). Existuje však spousta základních desek mATX se 4 sloty RAM a pokud jde o rozšiřující sloty, pro většinu sestavení byste je stejně nepotřebovali, protože většina herních sestav potřebuje pouze 1 slot PCIe (pro grafickou kartu) a možná 2, pokud chcete zapojit WiFi kartu.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Pasují do většiny skříní

Vhodné pro PC s 1 GPU

Levnější

Větší kapacita RAM než u mini-ITX

Nevhodné pro sestavy s více GPU

Nevhodné pro extrémní taktování

Nepůsobí esteticky ve větších skříních

Mini ITX

Mini ITX jsou nejmenší základní desky, které se však vejdou pouze do určitých skříní, které mají rovněž tvar mITX. Sestavení počítačů Mini ITX může být lehce složitější, takže nákup základní desky mITX se obecně nedoporučuje lidem, kteří si chtějí složit svůj PC poprvé sami (ztěžuje se například správa kabelů a optimalizace proudění vzduchu).


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nejlepší volba do nejmenších skříní

Estetičtější než mATX

Vhodné pro kompaktní PC

Dražší než mATX

Obvykle jen 2 RAM sloty

Nevhodné pro extrémní taktování

Složitější na sestavení PC

Parametry

Socket vs chipset

Při výběru základní desky musíte začít tím, že se podíváte, jakou patici (socket) vyžaduje Vámi zvolený procesor. To můžete zjistit na webové stránce výrobce procesoru (AMD nebo Intel). Jednotlivé procesory se liší uspořádáním pinů, a tudíž pro jejich zapojení budete muset vybrat desku s odpovídajícím socketem. Výpis nejpoužívanějších patic naleznete níže.

S vybranými sockety také úzce souvisí chipset. Chipset, neboli čipová sada, se stará o komunikaci mezi procesorem, sběrnicemi, sloty, řadiči a dalšími součástmi na základní desce. Různé chipsety podporují různé kombinace použitelných komponent, jako pamětí RAM, grafických karet a dalších. Níže naleznete rozpis chipsetů, které jednotlivé sockety podporují a pro jaké procesory jsou určeny.

Intel 1151

  • Podporované procesory: 6 - 9. generace Intel Core, Pentium, Celeron, Xeon E
  • Podporované chipsety: B360, B365, C246, H110, H310, H370, Q370, Z270, Z390

Intel 1200

  • Podporované procesory: 10. generace Intel Core, Pentium, Celeron, Xeon W
  • Podporované chipsety: B460, H410, H470, Q470, W480, Z490

Intel 1700

  • Podporované procesory: 12. 13. a 14. generace Intel Core
  • Podporované chipsety: B660, B760, H610, H670, H770, Q670, Z690, Z790

AMD AM4

  • Podporované procesory: 1/2/3. generace AMD Ryzen, 7. generace A-series, Athlon
  • Podporované chipsety: A320, A520, B450, B550, X370, X470, X570

AMD AM5

  • Podporované procesory: 7. generace AMD Ryzen
  • Podporované chipsety: B650, X670

AMD TR4

  • Podporované procesory: 1/2. generace AMD Ryzen Threadripper
  • Podporované chipsety: X399

AMD sTRX4

  • Podporované procesory: 3. generace AMD Ryzen Threadripper
  • Podporované chipsety: TRX40

Velikost základní desky

Velikost základní desky, neboli form factor, definuje její fyzickou velikost, umístění montážních otvorů a další faktory, které určují, zda se základní deska hodí pro Váš konkrétní případ. Čtyři nejběžnější velikosti základních desek jsou základní desky ATX, micro-ATX, mini-ITX a E ATX.


RAM

Při výběru základní desky pro Váš počítač se také musíte ujistit, že bude kompatibilní s vybranými moduly RAM. Chcete-li zjistit, zda je vaše základní deska a RAM kompatibilní, jednoduše zkontrolujte následující:

Typ pamětí RAM - Současným standardem jsou DDR4 a nové DDR5.Některé nové základní desky pro Intel 13. generace podporují jak DDR4, tak i DDR5 paměti.Nové AM5 desky pro AMD podporují už pouze nové DDR5, které jsou čím dál více populárnější a i pořizovací cena postupně klesá.

Rychlost pamětí RAM - Zkontrolujte také, že základní deska bude podporovat rychlost Vašich RAM. Například kupujete-li paměti o rychlosti 5200 MHz zkontrolujte, zda je tato rychlost oficiálně uvedena v seznamu podporovaných rychlostí RAM základní desky.

Maximální kapacita pamětí RAM - Je také dobré znát maximální množství paměti, které může vaše deska pojmout, zvláště pokud budujete extrémní systém s hromadou paměti nebo pokud plánujete později systém upgradovat. To by neměl být pro většinu sestav problém, protože se jen zřídka využívá maximální kapacita, co deska podporuje (každá slušná moderní deska bude podporovat dostatečné množství 32, 64 nebo 128 GB atd.).

Dostatek slotů RAM - Základní desky ATX plné velikosti budou mít 4 sloty RAM, ale základní desky Micro ATX a / nebo Mini ITX mohou mít pouze 2. Je zřejmé, že pokud si vyberete desku pouze se 2 sloty, nekupujte 4 RAM moduly. Vždy ale chcete mít 2 moduly a nikdy ne 1, protože se 2 nainstalovanými moduly bude vaše RAM běžet v tzv. „dvoukanálovém“ režimu, který mírně zvýší výkon.

Disky

Při nákupu základní desky byste měli zvážit také počet a druh připojení úložiště. Nejběžnějším připojením úložiště je dnes SATA. SATA 3.0 je připojení, které poskytuje přenosovou rychlost až 6 Gb/s. Na trhu jsou k dispozici HDD i SDD, které podporují toto připojení. Základní desky obvykle obsahují několik těchto portů. Stále častějším typem úložiště je NVMe SSD. Běžné disky NVMe SSD se dodávají ve dvou variantách: karty, které se připojují do slotů PCIe, a kompaktní verze, které se připojují ke slotu M.2.

PCIe sloty

Dnes narazíte povětšinou už pouze na dva typy: krátký slot PCIe x1 (často používaný pro věci jako rozšíření USB a SATA) a delší slot PCIe x16 (používaný pro grafické karty, karty RAID a extrémně rychlé PCIe úložiště). Pokud plánujete instalaci jedné grafické karty a několika disků SATA / M.2, měli byste být spokojeni s většinou desek ATX nebo Micro-ATX, které nabízejí alespoň jeden slot x16 a jeden nebo dva sloty x1.

Potřebné porty

USB 3 / USB 3.1 Gen1 - Jedny z nejužitečnějších portů, fungují s většinou periferií. Zároveň poskytují vyšší rychlost přenosu dat než USB 2.

USB 2 - Pomalejší než USB 3 / 3.1, ale více než dostačující pro připojení klávesnice, myši a mnoho dalších zařízení.

USB 3.1 Gen2 - Tento standard zatím nepodporuje mnoho periferií, ale poskytuje přenos dat o rychlosti až 10 Gb / s, což je dvojnásobek oproti USB 3.1 Gen 1 / USB 3.0.

USB Type-C - Tyto porty jsou určeny pro novější zařízení, jako jsou například telefony.

HDMI / DisplayPort - Tyto porty potřebujete pouze v případě, že plánujete používat integrovanou grafickou kartu. Diskrétní karty mají své vlastní porty.

Zvukové porty - Důležité, pokud plánujete připojit analogové reproduktory nebo sluchátka.

Porty PS/2 - Poskytují kompatibilitu pro staré klávesnicemi a myši.

LAN/WIFI

LAN je způsob distribuce internetu prostřednictvím kabelových vodičů. Tyto LAN kabely se připojují k počítačům přes LAN port integrovaný na základní desce. Tyto integrované LAN jsou mnohem lepší než samostatné karty LAN, protože jsou rychlejší a efektivnější. LAN port je dnes na základních deskách samozřejmostí.

Dalším způsobem připojení bez ethernetového kabelu je použití WIFI. Pokud chcete používat tuto možnost připojení, ujistěte se, že má daná deska potřebný WIFI čip.

Integrovaná zvuková karta

Pokud nejste vážným audiofilem, měli byste si v dnešní době vystačit s integrovaným zvukem. Kvalita zvuku základní desky je primárně definována zvukovým kodekem (neboli čipem pro zpracování zvuku), který daná deska používá. Pokud Vám tedy záleží na kvalitě zvuku, můžete si před zakoupením vyhledat kodek, který daná deska používá, a zjistit, zda jde o model střední nebo vyšší třídy. Alternativně se samozřejmě můžete stále rozhodnout pro vyhrazenou zvukovou kartu.

Podpora více GPU

Pokud chcete připojit dvě nebo více grafických karet budete potřebovat, aby základní deska podporovala SLI (NVIDIA) nebo Crossfire X (AMD) a také budete potřebovat dva nebo více dostupných PCIe x16 slotů.

SLI je značka pro technologii více GPU vyvinutá společností NVIDIA pro přidání dvou nebo více grafických karet k vytvoření jediného výstupu. Pokud jsou dvě grafické karty připojeny k sobě, poskytují své vlastní výhody, jako je zvýšení výpočetního výkonu grafiky. Důležité však je si uvědomit, že aby SLI fungovalo, musíte použít dvě totožné grafické karty.

Crossfire se nijak zvlášť neliší od SLI, až na výrobce. Crossfire X vyrábí společnost AMD. Na rozdíl od SLI však v CrossFire X máte možnost použít mírně odlišné grafické karty.