Jak vybrat vhodné RAM do Vašeho PC?

Přemýšlíte o koupi nové paměti RAM a nevíte si rady, která je pro Vás ta pravá? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

V dnešní době na trhu dominují především paměti typu DDR4, avšak rozhodování, kterou paměť vybrat, není tak snadné. Při výběru je třeba zohlednit mnoho různých faktorů a my Vám v našem průvodci poradíme, čím se při výběru řídit a podle čeho vybrat tu správnou paměť pro Vás. Prvním krokem zpravidla bývá určit zařízení, do kterého paměti sháníte, viz následující rozdělení.

Základní rozdělení:

DDR2

Jedná se o nejstarší paměti RAM na současném trhu. DDR2 byly představeny v roce 2003 a díky vylepšenému signálu sběrnice pracují s externími daty dvakrát rychleji než jejich předchůdci DDR. DDR2 může dosáhnout rychlosti 533 MT/s až 800 MT/s. Paměti DDR2 pracují standardně při napětí 1,8 V. Tyto paměti jsou však oproti svým nástupcům mnohem pomalejší a jsou vhodné pouze v případě, že hodláte dokoupit stejný typ paměti do starého systému.


Zobrazit produkty

DDR3

Paměť DDR3 je evoluční nástupce operační paměti DDR2. Hlavní rozdíl mezi DDR2 a DDR3 je v rychlosti pamětí. DDR3 dosahují rychlosti 800 MT/s až 1600 MT/s. Standardní napětí určené standardem JEDEC bylo sníženo z 1,8 na 1,5 V. Tento typ paměti se v dnešní době vyskytuje stále hojně u starších sestav. Pokud tedy máte starší základní desku, která podporuje pouze paměti typu DDR3, jsou tyto paměti pro Vás tou správnou volbou.


Zobrazit produkty

DDR4

Paměti DDR4 jsou novějším typem paměti RAM. Mají nejnižší provozní napětí 1,2 V a mají vyšší přenosové rychlosti než předchozí generace. Moduly DDR4 mohou dosáhnout rychlosti až 5100 MT/s a při přetaktování ještě vyšší. Pokud skládáte novou sestavu, jsou pro Vás paměti DDR4 přímo nezbytné. U nových sestav se ale pomalu přechází na novou generaci a to DDR5.


Zobrazit produkty

DDR5

Paměti DDR5 jsou nejnovějším typem paměti RAM. Přicházejí na trh s řadou vylepšení oproti starším, ale stále velice oblíbeným DDR4 modulům. U DDR5 modulů startují rychlosti od 4800 MT/s až do necelých 8000 MT/s. Při vydaní byly DDR5 dosti drahé a nárůst výkonu nebyl tak velký při pohledu na cenu. Dnes si za nové RAM připlatíte jen pár stovek navíc. Nová AMD platforma AM5 už dokonce podporuje jen DDR5 moduly.


Zobrazit produkty

Parametry RAM

Kapacita

Množství potřebné paměti RAM se odvíjí primárně od toho, pro jaké účely počítač používáte.
Pro běžné uživatele, kteří používají PC převážně pro běžnou kancelářskou práci, či surfování na internetu dnes postačí bohatě 8 GB paměti RAM.
Pokud jste vášniví hráči, nebo využíváte náročnější programy, měli byste zvolit 16 GB variantu. 8GB v těchto případech v dnešní době už začíná být nedostatečných. Naopak 32 GB pravděpodobně v dnešní době ještě pořádně nevyužijete, pokud nespouštíte vyloženě extrémně náročné procesy.
Servery jsou další kategorií, kde se velké množství operační paměti využije oproti standardním PC. Servery mnohdy využívají mnoho desítek GB paměti RAM, např. použití 64 GB modulů není v těchto případech nic neobvyklého.

Rychlost pamětí

Rychlost pamětí se měří, stejně jako rychlost CPU či GPU, v jednotkách MHz. Tato rychlost vyjadřuje, jak rychle dokáže paměť zpracovat data, což se samozřejmě odráží na výkonu. Paměť RAM s větší rychlostí, a ještě k tomu přetaktovaná, může skutečně představovat zlepšení výkonu, ale nemůžete zase doufat v zázraky. Například u hraní her by toto v nejlepším případě přineslo pár snímků navíc, takže pokud chcete co nejvíce výkonu za rozumné peníze, určitě se nevyplatí kupovat zbytečně drahé moduly s co nejvyšší rychlostí. Celkovou rychlost paměti ve finále ovlivní především její typ. V případě hraní her mezi DDR4 RAM o rychlosti 3200 MHz a 2400 MHz příliš velký rozdíl nepocítíte.

Počet modulů

Při vybírání paměti RAM se budete rozhodovat také nad tím, kolik vlastně vybrat jednotlivých modulů.
Výhoda použití více modulů paměti RAM spočívá ve větší šířce pásma. Množství dat, které lze přenést mezi CPU a jediným modulem RAM, je omezené, takže aby se zabránilo zpomalení tohoto procesu, používají se dnes kombinace 2 nebo 4 modulů, tzv. dual - channel a quad – channel.
Pokud jde o hraní her, zapojení více modulů RAM přináší pouze minimální rozdíl ve výkonu, avšak vícekanálová paměť RAM je většinou nezbytná pro servery a pracovní stanice se softwarem náročným na paměť, který přenáší obrovské množství dat.
S použitím více modulů RAM se pojí určité výhody. Nejprve je tu cena. Pořízení více modulů s nízkou kapacitou je obvykle levnější než získání jednoho modulu s vysokou kapacitou. Pokud například stavíte počítač se 16 GB RAM, můžete lehce ušetřit tím, že místo jediného 16 GB modulu pořídíte sadu 2 × 8 GB nebo 4 × 4 GB. Za druhé, je jednodušší a levnější vyměnit vadné moduly paměti RAM, pokud jsou dva nebo čtyři. Je zřejmé, že moduly RAM s nižší kapacitou jsou levnější. Kromě toho, pokud máte sadu 2 × 8 GB a jeden modul je třeba vyměnit, můžete stále používat počítač s pouze 8 GB RAM, dokud nedostanete modul náhradní. Naopak, pokud byste měli pouze jeden modul 16 GB RAM a selhal by, Váš počítač by byl na chvíli mimo provoz. Jistá nevýhoda více modulů může nastat v případě, že budete chtít v budoucnu navýšit kapacitu paměti RAM. Pokud jste například zvolili 4 x 4 GB RAM a máte tímto zaplněné všechny sloty na základní desce, budete muset vyměnit stávající moduly za větší, místo toho, abyste pouze dokoupili další 2 moduly jako v případě 2 x 8 GB.

CAS

CAS / CL znamená latenci, tj. množství času, které musí uplynout od vydání příkazu po okamžik, kdy má procesor data k dispozici. Latence CAS se však ve specifikacích pamětí uvádí pouze v počtech jednotlivých cyklů (např. CL16-18-18), a neuvádí se skutečná doba trvání těchto cyklů. Problematika spojená s časováním pamětí RAM je ovšem složitá. Časování však neovlivňuje výkon nějak drasticky a pokud hledáte co nejlepší výkon za rozumné peníze, nevyplatí se utrácet zbytečné sumy za RAM s lehce lepším časováním.


RGB

Pokud jste typ člověka, co si potrpí na design a chce, aby mu každá komponenta PC pěkně ladila do celé sestavy, jsou RAM s RGB přesně pro Vás. Paměťové moduly jsou podsvícené RGB osvětlením a mohou tak doladit celý vzhled Vaší PC sestavy.

XMP

XMP neboli Extreme Memory Profiles je technologie, která umožňuje změnit nastavení paměti výběrem jiného profilu, který využívá vyšší než standardní rychlosti paměti. Jednoduše řečeno, XMP je „snadné tlačítko“ přetaktování RAM, protože ruční přetaktování RAM může být občas zbytečně složité. Profily XMP umožňují Vaší paměti RAM běžet při rychlostech, které Vám zaručuje výrobce při jejich nákupu. Paměť se schopností XMP může například obvykle běžet na frekvenci 2400 MHz, pokud není povolen profil XMP. Při povolení profilu XMP by měly být schopny běžet na frekvenci např. až 3200 MHz.