Jak vybrat ten správný disk?

Přemýšlíte o koupi nového pevného disku a nevíte si rady, který je pro Vás ten pravý? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

V dnešní době je na trhu velké množství různých typů disků. Při rozhodování bude záležet především na tom, zda-li poptáváte disk interní či externí, HDD či SSD, kapacitě, a také na cenové relaci, ve které se při výběru disku budete pohybovat.

Základní rozdělení:

HDD – pevné disky

Pevný disk je elektromechanické zařízení pro záznam a čtení adresovatelných dat. Ukládání a čtení probíhá pomocí magnetické indukce. Data jsou na disku uložena jako zmagnetizovaná místa na magneticky tvrdším materiálu záznamové vrstvy. Na rozdíl od SSD disků, se HDD skládá z pohyblivých částí, především ploten a čtecí hlavy. Kvůli tomu bývají HDD náchylnější na poškození. Hlavní výhodou pevných disků je především nízká cena. HDD se vyrábějí v rozměrech 2,5“ nebo 3,5“. Dalším rozhodujícím parametrem je rychlost hard disků, a to převážně 5 400 nebo 7 200 otáček za minutu.


3,5" SATA DISKY

2,5" SATA DISKY

Výhody a nevýhody

Nízká cena

Větší kapacity

Vhodné pro zálohu dat

Pomalé čtení a zápis

Náchylnost k poškození mechanických částí

Hlučnost

Fragmentace disku

SSD

SSD je zkratkou pro Solid State Drive. Poslední dobou jde o velmi oblíbenou součást nových počítačových sestav. Oproti HDD pracují na zcela jiném principu a neobsahují pohyblivé části. Data se ukládají do NAND flash paměti. Díky tomu jsou SSD rychlejší, mají menší spotřebu, jsou odolnější proti fyzickému namáhání a díky absenci pohyblivých částí nevydávají žádný hluk. SSD disků je velké množství a liší se jak formátem, tak typem sběrnice. Výborné vlastnosti SSD jsou však vykoupeny vyšší pořizovací cenou. U SSD disků je také potřeba sledovat parametr TBW (Terabytes Written), protože mají omezený počet zápisů na disk.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Rychlost

Nulová hlučnost

Nízká spotřeba

Vysoká životnost

Vyšší pořizovací cena

Omezený počet zápisů


Dělení SSD

2,5" SATA SSD

2,5 palcové SSD bývají nejpopulárnějším řešením SSD disků. Tato SSD nabízí oproti klasickým HDD mnohem vyšší přenosovou rychlost. Sběrnice SATA s teoretickou přenosovou rychlostí až 6 Gb/s, je schopna poskytnout SSD disku přenosovou rychlost až 500-560 MB/s, což je až 10ti násobek rychlosti klasických HDD. Nicméně za moderními M.2 SSD se sběrnicí PCIe/NVMe toto řešení svou rychlostí zaostává.

Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Řádově rychlejší než klasické HDD

Cenově dostupné

Malá spotřeba a nulová hlučnost

Menší kapacity než u klasických HDD

Pomalejší než verze M.2 PCIe NVMe

M.2 SATA SSD

M.2 SATA modely jsou zajímavou alternativou k 2,5“ SATA SSD. Zaujmou především svou velikostí, která je mnohem menší oproti 2,5“ SSD. Nejčastěji se setkáme s malým M.2 2280 (22 x 80 mm) slotem pro zapojení přímo do základové desky. Díky tomu odpadnou starosti s přebytečnými kabely. Toto řešení je vhodné především pro kompaktní PC sestavy, či notebooky. Musí se zde ale počítat s malým počtem použitelných slotů pro M.2 SSD na základní desce. Přenosová rychlost u M.2 SATA SSD bývá stejná, jako u klasických 2.5“ SATA SSD, tedy okolo 500-560 MB/s.

Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Rychlejší než HDD

Levnější než M.2 PCIe NVMe

Bez nutnosti kabelů

Kompaktní řešení

Pomalejší než M.2 PCIe NVMe

Dražší než HDD

Nutnost M.2 slotu pro zapojení

M.2 PCIe NVMe SSD

M.2 PCIe modely stále nabírají na popularitě. Jsou cíleny na ty nejnáročnější uživatele. Stejně jako M.2 SATA se zapojují přímo do M.2 slotu na základní desku, bez potřeby dalších kabelů. Nejlepší modely s PCIe 3.0 4x poskytují přenosovou rychlost až 3 000 - 3 500 MB/s a modely používající PCIe 4.0 4x poskytují přenosovou rychlost až 5 000 MB/s. Nicméně pro dosažení této rychlosti u PCIe 4.0 budete potřebovat moderní procesor a základní desku, která bude PCIe 4.0 podporovat.

Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Největší rychlost

Kompaktní řešení

Bez nutnosti kabelů

Vysoká pořizovací cena

Nutnost M.2 slotu pro zapojení

Parametry disků

Provedení disku

Provedení disku vybíráme podle toho, jak budeme disk dále používat.

Interní disk - Interní disky se používají v tom případě, že disk zůstane po celou dobu životnosti součástí počítače. Jedná se tak o PC komponentu. Připojují se přes interní sběrnice uvnitř počítače, těmi jsou v dnešní době PCI Express a SATA.


Externí disk - Externí disky se naopak neberou jako komponenta, ale jako přenosné úložiště, podobně jako flash disky. Tyto disky se připojují nejčastěji přes rozhraní USB.


Vhodný pro

Disky dále můžeme vybírat podle toho, v jakém zařízení budeme disk používat. Pro různé typy zařízení jsou vhodné různé disky. Vybírat můžeme podle použití v těchto zařízeních:

  • Notebooky

  • PC/Notebooky

  • Domácí / Kancelářské PC

  • Herní PC

  • Herní konzole

  • Kamerový záznam

  • Datová úložiště NAS

  • Servery

Rozměry

  • 3,5“ HDD - Tento rozměr patří výhradně pevným (HDD) diskům. 3,5“ HDD jsou oproti 2,5“ HDD větší a těžší. Používají se především ve stolních PC a serverech.

  • 2,5“ HDD - 2,5“ HDD se používají především v noteboocích. Jsou dělány s větší odolností proti nárazům a spotřebovávají méně energie.

  • 2,5“ SSD - Jedná se o standardní rozměr SSD disků. Jsou levnější než M.2 SSD disky, ale zároveň mají větší rozměry. Pro jejich funkci je nutné připojení disku k základní desce pomocí kabelů, nejčastěji SATA.

  • M.2 SSD - M.2 SSD se zapojují přímo do M.2 slotu na základní desku, bez potřeby dalších kabelů. Svými kompaktními rozměry se hodí i do těch nejmenších PC sestav či notebooků.

  • U.2 SSD - U.2 je nejnovější formát SSD disků. Tyto disky jsou velice výkonné a jsou určeny pro servery.

TBW

Tento parametr je specifický výhradně pro SSD disky. TBW (Terabytes Written) udává odhad celkového množství dat, které je SSD schopno zapsat během své životnosti.

Otáčky disku

Tento parametr je specifický výhradně pro HDD disky. Jedná se rychlost otáčení diskové hřídele. Čím jsou otáčky větší, tím je čekací doba menší. Rychlost je udávána v otáčkách za minutu.


  • 5 400 ot./min - jedná se většinou o úložiště v noteboocích, která berou tuto rychlost jako standard.

  • 7 200 ot./min - standardní rychlost většiny pevných disků ve stolních počítačích.