Jak vybrat ten správný stolní počítač?

Přemýšlíte o koupi nového stolního počítače a nevíte si rady jaký vybrat? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupi.

Vysvětlíme Vám, jaké stolní počítače jsou pro určitou činost vhodné, na co se zaměřit a co znamenají nejrůznější pojmy a funkce, které dnešní moderní počítače obsahují.

Základní rozdělení:

Domácí stolní počítace

Sestavy pro domácí využití jsou zaměřeny na plynulý chod, podporu multimediální zábavy jako například filmů, méně náročných her a další zábavy. Samozřejmě jsou také vhodné i pro studenty, kteří na nich budou zdokonalovat své dovednosti a testovat své znalosti.

Při výběru se soustředíme především na procesor, který Vám zaručí rychlost počítače. Mezi další důležité parametry patří operační paměť. Za minimální velikost se považují 8GB RAM, v případě náročnějších aplikací nebo hraní her se dá považovat za minimum 16GB nebo více. Opomenout nesmíme ani typ a velikost úložiště pro ukládání dat. Za standard se dnes již považuje SSD disk typu M.2 NVMe, kvůli násobně vyšším rychlostem a odezvě celého systému než s klasických HDD. Klasický HDD lze použít na zálohu velkých souborů, filmů apod. Dle účelu používání je dobré věnovat pozornost výběru také grafické karty.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Dobrý poměr cena/výkon

Snadné vylepšení komponent

Nevhodný pro hraní náročných her

Herní stolní počítace

V této sekci se nacházejí výkonné stroje, které zvládnou vše, od pracovních úkolů, multimediální zábavu ve vysokém rozlišení až po hraní náročných herních titulů. Každý správný hráč potřebuje pro svoje potěšení pořádně výkonný stroj. Ať už se jedná o plynulost a rychlost načítání hry nebo o celkový vzhled počítače, herní počítače se Vám snaží nabídnout ten nejlepší herní zážitek. V herních počítačích najdete ty nejlepší komponenty, které jsou zaměřené především na herní výkon.

Při výběru herního stroje se zaměřujeme především na následující parametry: Grafická karta, Procesor, Operační paměť, Typ a velikost disku a v neposlední řadě také na skříň a chladící systémy viz níže.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Velmi kvalitní komponenty

Rychlý náběh operačního systému

Skvělý herní výkon

Stylizovaný design

Výkonné chlazení

Vyšší cena

Vyšší spotřeba

Pracovní stanice

Tyto počítačové sestavy jsou navrženy tak, aby zvládaly běžné kancelářské úkoly a bývají zpravidla vybaveny operačními systémy, které umožňují například firemnímu správci pokročilejší nastavení sítě.

Při výběru se soustředíme především na procesor, který Vám zaručí rychlost běhu aplikací. Mezi další důležité parametry patří operační paměť. Za minimální velikost se považují 16GB RAM, v případě náročnějších aplikací se doporučuje 32GB nebo více. V neposlední řadě je důležítý typ a velikost úložiště.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nízká cena

Snadné vylepšení komponent

Nevhodný pro hraní náročných her


All In One

All In One počítače představují elegantní řešení pro kanceláře. Jedná se o zařízení, kde veškeré komponenty počítače jsou již součástí monitoru. Tímto vzniká více místa na pracovním stole a odpadá tak režie přebytečné kabeláže. Některé modely jsou navíc vybaveny možností dotykového ovládání prostřednictvím obrazovky.

Při Výběru All In One zařízení se zaměřijeme stejně jako v předešlých situacích na procesor, kde podle jeho výkonu se stupňuje cena. Dalším faktorem, který by nás měl zajímat, je typ a kapacita uložiště. Za standard se dá považovat SSD tymu M.2 NVMe. V poslední řadě se pak zaměřujeme na velikost RAM. Pro kancelářské využití se považuje za dostatečné 8GB, v případě náročnějších aplikací nebo hraní her se vyplatí 16GB nebo více.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Snadné zapojení

Širokký výběr

Spousta možností využití

Šetří místo na stole

Nevhodný pro hraní náročných her

Náročné opravy a rozšíření

Kancelářské stolní počítace

Kancelářské počítače jsou, jak název napovídá, ideální do kanceláří, ale také do domácností, škol, apod. Obecně platí daleko nižší výkon oproti herním počítačům, ovšem jedná se o výkon plně dostačující pro kancelářské využití nebo na surfování po internetu. Hlavní výhodou je nízká cena těchto zařízení, která poskytnou výkon na základní používání.

Při výběru se soustředíme především obdobně jako u pracovních stanic na procesor. Mezi další důležité parametry patří operační paměť a typ a velikost úložiště.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Nízká cena

Dobrý multimediální výkon

Často doplněny základním příslušenstvím

Nevhodné pro hraní graficky náročných her

Mini počítace

Mini PC jsou zařízení malých rozměrů, které můžete díky jejich kompaktní velikosti bezproblému přenést, připojit k monitoru a můžete dále fungovat. Obecně mají všestranné využití ať už v domácnosti, v pracovním prostředí nebo v případě nejvýkonnějších modelů dokonce i hraní her. Jednou z hlavních výhod těchto mini počítačů je právě jejich velikost, kdy šetří místo na stolem. Dále je pak možné propojení s LCD televizorem nebo monitorem a mohou tak sloužit i jako domácí multimediální centrum.

Při výběru mini PC se zaměřujeme především na procesor. Můžeme u některých modelů nalézt například i Intel Core i7, ovšem vždy se bude jednat o verzi se sníženou spotřebou, a jejich výkon neodpovídá jejich plnohodnotným verzím.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Malé rozměry

Spousta konektorů

Nízká cena

Možnost použití s televizorem

Nižší výkon

Slabé možnosti rozšíření

Parametry stolních počítačů

Procesor

Procesor je srdcem celého počítače. Hlavními výrobci CPU jsou Intel a AMD.


Před výběrem je třeba si ujasnit, k čemu budeme počítač používat.

  • Multimediální funkce, práce: Brouzdání na internetu, sociálních sítí, práce s Office dokumenty apod. Pro tento typ používání bohatě postačuje od společnosti Intel: Core i3. Od společnosti AMD se nabízí: Ryzen 3. Tyto procesory mají dostatek výkonů pro běžnou práci doma.

  • Hry: Moderní hry dnes vyžadují min. 6 a více jádrové procesory na úrovni Intel Core i5. Proto doporučujeme od této společnost sáhnout po nových Core i5, popř i7 nebo nejnovější i9. Od AMD se nabízí AMD Ryzen 5 nebo silnější Ryzen 7 a Ryzen 9, kde se počet jader pohybuje okolo 16.

  • Střih videí, úprava fotek: Je to zde podobné jako u her. Střih videa vyžaduje dostatek výkonů ve více vláknových operacích a proto se hodí moderní vícejádrové procesory. Intel i7, i9, nebo nové Ryzen 7,9.

Grafická karta

Grafická karta se stará o vytváření obrazu na vašem monitoru. Může být integrovaná nebo externí tzv. dedikovaná.

  • Integrovaná: Grafická karta je dostačující pro klasickou kancelářskou práci, nebo sledování filmů. Žádné náročné výpočty jako jsou potřeba u hraní her od tohoto typu nečekejte.

  • Dedikovaná: Vhodná pro ty, kteří vyžadují grafický výkon např. hraní her, VR či práci v grafikých editorech typu: CAD, MAYA apod.


Paměť graficé karty

Obecně platí čím více paměti tím lepší výkon při hraní her nebo zpracování videa. Velikost paměti se liší v závislosti na ceně a účelu používání, u levnějších grafických karet se můžete setkat s 1-2 GB grafické paměti, oproti tomu u herní třídy disponují ty nejvýkonnější karty více než 20 GB.


Grafické karty NVIDIA

  • Řada NVIDIA GeForce RTX: Nabízí nejvýkonnější modely určené primárně pro hraní her s podporou Ray tracingu

  • Řada NVIDIA GeForce GTX: Herní modely modely určené primárně pro hraní her bez podpory "Ray tracingu"

  • Řada NVIDIA Quadro: Profesionální grafické karty určené pro práci v CAD nebo s 3D grafikou


Grafické karty AMD

  • Radeon RX: Nejnovější řada grafických karet AMD určená pro hraní těch nejnovějších her

Operační Paměť RAM

Kolik operační paměti RAM je potřeba? Čím více paměti počítač obsahuje, tím více úloh dokáže zvládat. Samozřejmě záleží na dalších faktorech, které ovlivňují rychlost vašeho počítače jako CPU, disk a grafika.


  • 8GB RAM: Základní kancelářská práce, prohlížení internetu, fotek, filmů apod.

  • 16 - 32GB RAM: Náročnější aplikace, hry.

  • 32GB RAM +: Hodí se zejména pro náročné hráče, střih videí, práce s grafikou.

Pevný disk

  • HDD: Klasický plotnový disk. Dneska běžná kapacita se pohybuje okolo 1TB a více. Vhodné pro ukládání dokumentů, filmů rodinných fotek apod.

  • SSD: Disk obsahující jen flash paměti (čipy), které mají oproti klasickým disků výhodu v odezvě, která je několika násobně lepší než u HDD. Vhodné pro ukládaní dokumentů a převážně her, které vyžadují už SSD disky.

  • M.2 NVMe SSD: Nejrychlejší typ SSD disků připojující se přímo na základní desku. Rychlosti jsou v řádu několika GB/s. Vhodné pro systém.

Konektivita

Většina dostupné konektivity závisí na základní desce, dále potom od grafické karty a dalších přídavných karet a mechanik.

  • USB: Slouží k připojení myši, klávesnice, sluchátek, tiskáren, flash disků, externích disků, optických mechanik apod.
    U počítačů se nejčastěji setkáváme s konektory USB Type-A, ale standardem už je i USB Type-C

  • HDMI: Nejpoužívanější digitální konektor pro přenos obrazu a zároveň zvuku ve vysokém rozlišení. Nejčastěji slouží k připojení monitoru, dále ale můžete připojit např. televizi nebo projektor.

  • SATA: Druh počítačové sběrnice určený pro připojení úložných disků (SSD i HDD) a optických mechanik. Slouží jak k jejich napájení, tak k přenášení veškerých dat.

  • DisplayPort: Digitální konektor, slouží k přenosu obrazu i zvuku ve vysokém rozlišení.

  • VGA: Analogový konektor, slouží k přenosu obrazu. Používá se například u starších projektorů.

  • Ethernet (LAN): Konektor pro připojení PC k drátové síti (místní i k internetu).

  • Čtečka paměťových karet: Umožní snadno přenést velké množství fotek či jiných dat z paměťové karty fotoaparátu nebo mobilních zařízení.

Vysvětlení pojmů

HT (Hyper-threading): Technologie používaná výrobcem procesorů Intel pro zjednodušené zajištění více vláknového paralelního zpracování strojových instrukcí.

LAN: Local Area Network je lokální (místní) síť, ke které může být PC připojen přes síťový konektor RJ-45.

M.2 SATA: Typ SSD disku s rozměrem právě M.2 SATA.

Bluetooth: Bezdrátová technologie umožňuje propojit dvě zařízení. Např. k počítači s Bluetooth připojíte myš nebo mobilní telefon.

Intel Optane Memory Intel Optane Memory je rychlá vyrovnávací paměť, která automaticky přesune nejpoužívanější aplikace ve vašem PC a díky tomu pak dojde k znatelnému zrychlení odezvy operačního systému, emailového klienta nebo například hry.

CPU: Centrální procesorová jednotka neboli mozek počítače.

GPU: Grafický procesor neboli grafická karta zajišťující vykreslení obrazu na monitoru

RAM: Operační paměť - polovodičové paměti s přímým přístupem umožňující čtení i zápis