Chytrá domácnost

O chytrých domácnostech (nebo anglicky „smart homes“) se i v České republice mluví již delší dobu. Co to vlastně je a co všechno si pod tímto pojmem můžeme představit? A je vhodná i pro vás?




Různých „chytrých“ produktů se na nás dnes valí ze všech stran nespočet, některé jsou bezesporu užitečné, jiné ze zákazníků spíše jen tahají peníze. Zkusme si tedy chytré domácnosti trochu přiblížit. Oblast chytrých domácností může být v závislosti na našem vnímání a dalším dělení poměrně široká a může zahrnovat celou řadu nejrůznějších technologických zařízení (či hraček?), principů, postupů či technologií, jejichž cílem je vylepšit, zpříjemnit či obohatit naše domovy (a samozřejmě i další místa).

S čím vám chytrá domácnost může pomoci

V první řadě by smart homes měly zvyšovat uživatelský komfort našeho bydlení. Sem spadá řada možností, často jde o různé formy regulace vytápění nebo osvětlení. Pokračovat můžeme automatickým ovládáním oken, rolet či žaluzií a dále třeba automatickou přípravou bazénu či sauny. Chytrý vysavač už také není žádnou velkou novinkou. Zařadit sem můžeme třeba i chytrý zámek, který lze otevřít na dálku v momentě, kdy si vaše dítě zapomene vzít klíč, nebo když vám kurýr přiveze balíček. A prostřednictvím chytrého dveřního kukátka se můžete na svém telefonu podívat, kdo k vám míří na návštěvu, aniž byste vstávali z pohodlí vašeho křesla. Každý jistě také ocení upozornění, že by si měl vyvětrat a pustit dovnitř čistý vzduch (nebo si vše zařídit tak, aby k tomu došlo automaticky).

Chytrá domácnost by nás také měla bavit. A to třeba hudbou, videem nebo světelnou show, kterou umí rozpoutat. Leckoho možná zabaví chytrý květináč. Ty techničtější a zvědavější uživatele na dlouho zabaví také samotné sestavování, nastavování, rozšiřování, propojování a neustálé zkoumání dostupných funkcí a možností chytrých domácností jako takových.

Důležitou oblastí je zabezpečení. V tomto případě si můžete do bytu či domu nainstalovat např. kameru, ke které se lze na dálku připojit ze svého chytrého telefonu a mít tak vše kdykoli pod dohledem. Kamery také mohou majitele automaticky upozorňovat při narušení vymezeného prostoru nebo jiných událostech. Pořídit lze i další doplňky, např. senzory indikující otevření dveří či oken, senzory pohybu, senzory indikující únik plynu či vody, hlásiče požárů apod. Opět vždy s napojením na mobilní aplikaci a okamžitým upozorněním. Stejně tak můžete během dovolené či jiné nepřítomnosti nechat jednou za čas v domě automaticky rozsvítit světla, abyste odradili případné zloděje.

Chytrá domácnost by měla ideálně také šetřit náklady. Např. již dříve zmiňovanou regulací vytápění za pomoci chytrých termostatů a radiátorových hlavic (nemusí se topit celý den, stačí, když se začne topit před vaším návratem domů nebo pokud teplota klesne pod nastavenou hranici). Totéž platí o osvětlení. Pokud chcete, můžete navíc spotřebu energií sledovat velmi detailně.

Dostupné systémy

Při budování chytré domácnosti se lze vydat různými cestami. První cestou se nejspíš vydáte, pokud již byt či dům máte, a s chytrou výbavou se chcete seznámit. Začátky mohou být jednoduché – třeba chytrou žárovku nebo elektrickou zásuvku s měřením spotřeby a možností ovládání na dálku pořídíte za několik stokorun. To samé platí o chytrém reproduktoru s vestavěným digitálním asistentem, přes který můžete (např. tu dříve pořízenou žárovku či zásuvku)ovládat hlasem. Jen o něco málo dražší jsou např. kamery. Každý může začít, jak uzná za vhodné, a pokud mu to bude vyhovovat, postupně svou chytrou domácnost rozšiřovat.

Tyto jednodušší systémy většinou komunikují prostřednictvím Wi-Fi nebo Bluetooth, případně skrze vlastní proprietární systémy nebo jiné protokoly (např. Zigbee). Ještě před pár lety byla vzájemná propojitelnost produktů různých dodavatelů vcelku problémová. V poslední době se ale situace zlepšila a řešení různých výrobců vzájemně komunikují prostřednictvím platforem jako Amazon Alexa, Apple Home Kit či Google Home. Ne vždy je to však pravidlem, a proto je lepší si vše dopředu ověřit.

Druhou možností je integrace chytré domácnosti během stavby či přestavby, se kterou vám většinou pomůže odborná firma. Takové řešení bývá komplexnější (a dražší), ale na druhou stranu máte jistotu, že spolu bude vše bezproblémově spolupracovat, bude nenápadně a diskrétně rozvedeno a rozmístěno a celkově by svému majiteli mělo zajistit hned od začátku vysokou míru komfortu a automatizace. Šikovných firem, které se chytrými domácnostmi zabývají, je i v České republice celá řada.

Ovládání

Chytrá domácnost se nejčastěji ovládá přes aplikace na telefonech nebo tabletech. Další možností je hlasové ovládání, které zpracuje např. digitální asistent v chytrém reproduktoru. Jindy pomůže webová aplikace. Ovládací prvky mohou být i přímo na zařízeních, fyzicky lze ovládat třeba světla. K některým produktům je také dodáváno vlastní dálkové ovládání. Pokročilé systémy mívají i vlastní centrální jednotky, které mohou být umístěny např. na stěně v obývacím pokoji. Někdy lze využít i aplikaci v televizoru nebo dokonce už i v chytrých hodinkách.

Někdo možná ocení možnost si vytvořit tzv. automatizované scénáře či schémata, kdy se provede několik akcí současně. Např. při odchodu z domova se zhasnou všechna světla, ztlumí se topení a zapnou kamery. Možností je celá řada a závisí jen na vašich nápadech. Pomoci vám s tím mohou obslužné aplikace u jednotlivých řešení nebo třeba populární služba IFTTT.

Pamatujte na bezpečnost

Ačkoli nám může chytrá domácnost zpříjemnit a zjednodušit život, měli bychom být při jejím používání zároveň obezřetní. Rizika jsou různá a bylo by škoda je podcenit a komplikovat si tak život. Vždy je proto lepší, pokud možno, vybírat z nabídek prověřených dodavatelů, na které se můžete spolehnout. A pokud si nejste jistí, raději si nechte poradit.

Závěrem

Chytrá domácnost nám může přinést celou řadu benefitů a je jen na vás, jak jich využije. Začít můžete třeba jen s několika drobnostmi, třeba žárovkami, a pokud si je oblíbíte, můžete postupně přidávat další. Nabídka je již široká a věřím, že každý si najde něco, co mu zpříjemní nebo zjednoduší každodenní život.

Autor: František Doupal, zdroj: www.rmol.cz