Jak vybrat ten správný tablet?

Přemýšlíte o koupi nového tabletu a nevíte si rady, který je pro Vás ten pravý? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupí.

Dnešní tablety běží na třech platformách – Android, Windows a iOS. Systém iOS najdete výhradně na tabletech Apple iPad, většinu ostatních tabletů pohání Android, který trhu jednoznačně dominuje. V tomto průvodci Vám představíme důležité parametry, na které si dát při výběru pozor, a pomůžeme Vám tak s výběrem toho pravého zařízení ať už pro Vás, nebo třeba pro vaše děti.

Základní rozdělení:

Dělení tabletů dle výbavy

Tablety do 5 000 Kč

Nejlevnější kategorie nabídne především menší tablety s velikostí displeje 7“. Tyto tablety disponují obvykle pamětí RAM okolo 2 GB. Právě proto se tyto tablety nejvíce hodí na procházení webového obsahu či sledování videí. Neznamená to, že si ale nezahrajete méně náročné hry, obecně se doporučuje nezahlcovat tyto tablety náročnými aplikacemi.
Velikost interního uložiště se obvykle pochybuje v rozmezí 8 - 16 GB. Při výběru velikosti displeje je důležité se zaměřit především na rozlišení displeje, které v této cenové kategorii bývá nižší. Další nevýhodou bývá často nemožnost připojení se na mobilní internet, budete si tedy muset vystačit pouze s Wi-fi.

Tablet je určen především pro mladší děti, pro nenáročné surfaře na internetu a pro starší nezkušené uživatele.

Výhody a nevýhody

Dobrý poměr cena / výkon

Nižší pořizovací náklady

Velké množství funkcí

Slabší výbava

Horší zpracování než u prémiových tabletů

Tablety od 5 000 do 10 000 Kč

Velikost těchto tabletů se většinou pohybuje v rozmezí 7" - 10.1". Tyto tablety jsou určené náročnějším uživatelům, kteří nebudou mít problém utáhnout náročnější aplikace nebo hry. Velikost operační paměti RAM obvykle bývá větší než 2GB a to samé se týka velikosti interního uložiště, které se pohybuje okolo 32GB až 128GB. Dále bývá možnost rozšíření kapacity uložiště o microSD kartu. Celá řada z těchto tabletů nabídne zároveň možnost vložení SIM karty, a tak umožní nepřetržité připojení k internetu.

Tablet je určen především pro děti, občasné hráče nebo pro lidi na cestách.

Výhody a nevýhody

Kvalitní konstrukce

Dostatek výkonu

Rozumná cena

Chybí prémiové funkce

Tablety nad 10 000 Kč

V kategorii nad 10 000 Kč se nachází profesionální tablety. V této cenové skupině máte na výběr z tabletů s Androidem, Windows nebo s iOS, tedy iPady. Velikost tabletu je různá od 7", 8", 10" nebo i více dle toho, zda chcete tablet používat spíše doma nebo na cestách. Tato skupina tabletů je vybavena výkonnějším hardwarem a poskytne vám více funkcí. Tablet se hodí jak pro pohodlnou práci na cestách, tak i na hraní náročných her.

Tablet je určen především pro náročnější uživatele, lidi pracující na cestách nebo pro milovníky kvality.

Výhody a nevýhody

Nejvyšší výkon

Kvalitní zpracování

Prémiové funkce

Vyšší pořizovací náklady

Apple tablety

Tablety, které se označují jako iPady jsou známy svým dokonalým hardwarem, který je spojen s odladěným systémem iOS, a aplikační výbavou zastřešenou prestižním vzhledem. Operační systém iOS obsahuje plošné aktualizace pro novější modely, díky tomu se nestane, že by váš operační systém rychle zastaral. Apple dále nabízí nepřeberné množství aplikací přímo pro tablety v obchodě App Store.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Výjimečně odladěný operační systém iOS

Více než 300 tisíc exkluzivních aplikací

Vysoce kvalitní konstrukce

Převratný Retina displej

Uzavřený operační systém

Vyšší cena

Absence standardních konektorů

Synchronizace obsahu s počítači pouze přes iTunes

Android tablety

Uživatelská svoboda, personalizace tabletu, záplava aplikací a nejširší výběr modelů.
Možnosti výběru tabletu s operačním systémem Android jsou podobné jako u telefonů s Androidem. Na trhu je možné koupit základní tablet nebo profesionální tablet s prémiovými funkcemi, špičkovým displejem s vysokým rozlišením a výkonem.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Široký výběr

Velké množství aplikací a her

Možnost individualizace prostředí

Nativní podpora všech Google služeb a aplikací

Nezaručuje aktualizace na novou verzi systému

Ne vždy dobrá optimalizace

Modifikace systému dle daného výrobce

Windows tablety

Tuto skupinu tabletů ocení především uživatelé klasických desktopových Windows. Operační systém Windows na tabletu je totiž téměř identické už jen proto, že na tablet s Windows nainstalujete stejné aplikace, jako na váš osobní počítač s Windows.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Možnost instalace Windows aplikací

Velmi pohodlná práce

Ovládání pomocí dotyků i myši a klávesnice

Více uživatelských účtů

Menší počet aplikací z Windows Store

Menší výběr z nabídky

Vyšší cena

Parametry tabletů

Operační systém

Operační systém iOS

Operační systém iPadů se dá považovat za shodný, který nalezneme i v telefonech iPhone. Pokud jste tedy někdy měli v ruce mobil od Applu, budete se s iPadem cítit jako doma. Obecně je iOS považován za snadno použitelný a intuitivní, takže se se systémem rychle naučí pracovat i naprostý laik.

Jednou z největších zbraní iOS je rozhodně App Store, obchod s aplikacemi a hrami podobně jako Google Play na tabletech s Androidem.

Zobrazit produkty


Operační systém Android

Tablety s operačním systémem Android jsou nejobvyklejší volbou. Jednou z předností Androidu je snadná kustomizace, tedy větší flexibilita, co se týče možností úpravy vzhledu. Výhodou Androidu je také větší otevřenost. Zatímco Apple stanovil jasná pravidla pro to, co uživatel může a nemůže s jeho zařízeními dělat, Android ve větší míře dovoluje zkušenějším uživatelům se v systému a jeho nastavení vrtat.

Aplikace lze získávat z různých zdrojů, ne nutně jen z oficiálního obchodu Google Play. Ten nabízí velký počet aplikací, ačkoliv těch specificky navržených s ohledem na velké displej tabletů je méně než v App Storu od Applu.

Zobrazit produkty


Operační systém Windows

Tento operační systém má v podvědomí většina uživatelů, která někdy pracovala s osobním PC. Operační systém Windows umožňuje jistou přeměnu tabletu na menší notebook, díky možnosti instalování počítačových programů. Od předchozích systémů se Windows liší designem, protože využívá dlaždicový Metro design, který znáte z počítačové verze Windows. Není tedy náhodou, že mnoho tabletů s Windowsem má možnost přikoupení externí klávesnice pro pohodlnější psaní.

Asi největší nevýhodou Windowsu je omezený výběr aplikací a her oproti iOS i Androidu. Nejpoužívanější aplikace zde sice naleznete, ale zdaleka ne všechny.

Zobrazit produkty

Displej

Při rozhodování jaký tablet je pro Vás ten pravý, bývá prvním krokem právě výběr displeje. Jako jedny z hlavních parametrů displeje jsou: technologie displeje, rozlišení a velikost. Při výběru je rozhodující na co budete tablet převážně využívat. Sháníte-li například tablet na doma, jistě oceníte větší displej a rozměry, než například pro tablet určený na práci při cestování.


Velikosti displejů tabletů

  • 6" - 7,9" - Tablety s touto úhlopříčkou tvoří skupinu nejmenších tabletů na trhu. Díky kompaktním rozměrům umožňuje držení v jedné ruce, což oceníte například při cestování. V této velikosti se většinou vyskytují levnější modely.

  • 8" - 9,7" - Tablety s rozměry nepatrně většími než v předešlém případě. V této kategorii se již vyskytují lepší a výkonnější modely.

  • 10" - 10,5" - Nejobvyklejší velikost tabletů. V této velikosti se většinou vyskytují výkonnější modely, které plně dostačují pro běžné surfování na internetu a hraní her.

  • 10,5" a více - Tablety větších rozměrů, které nacházejí především pracovní využití. Tyto zařízení je vhodné doplnit klávesnicí nebo dotykovým perem pro pohodlnější využití. Do této skupiny spadají profesionální modely.


Technologie displeje

  • AMOLED - Displeje vyrobené OLED technologií využívá především Samsung u svých vrcholných zařízení. Od ostatních technologií se odlišuje věrným zobrazením černé barvy, díky čemu dosahují bezkonkurenčních kontrastů. Dále nabízí nízkou spotřebu energie a široké pozorovací úhly

  • Retina - Displeje Retina nalezneme výhradně u produktů značky Apple, především pak u iPhonů. Spíše než unikátní technologii se však jedná o marketingové označení. Ve své podstatě se jedná o ideální jemnost displeje při níž nejste schopni rozpoznat jednotlivé pixely.

  • P-OLED - Jednodušší a levnější displeje využívané u malých zařízeních, jako jsou chytré hodinky apod.

  • Super LCD - Dobré zobrazení světlých barev a nízká spotřeba.

  • IPS - Nejrozšířenější technologie používaná převážně ve střední třídě. Disponuje nejlepšími pozorovacími úhly a věrným zobrazením barev.


Nejrozšířenější rozlišení

Čím vyšší rozlišení displej obsahuje, tím čistší a jemnější obraz bude. Standardem tabletů střední třídy je dnes rozlišení Full HD nebo vyšší.

  • HD - 1 280 × 800 pixelů

  • Full HD - 1 920 × 1 200 pixelů

  • WQHD - 2 560 × 1 600 pixelů


Velikost displeje Minimální vhodné rozlišení Ideální doporučené rozlišení
7" až 8" 1 024 × 720 px 1 920 × 1 080 px
9" až 10" 1 024 × 720 px 1 920 × 1 080 px
více než 10" 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 600 px

Výkon

V případě tabletu není až tak důležité klást velký důraz na procesor, jako spíše na velikost operační paměti, která nejvíce pomůže rychlosti tabletu.


Kolik GB operační paměti potřebuji?

  • 1 - 2 GB - Tuto hodnotu naleznete u nejnižší třídy tabletů, které jsou k dostání na trhu. Tato velikost je doporučena nenáročným uživatelům, kteří tablet používají převážně k procházení internetu a sledovaní videí.

  • 3 - 4 GB - se dnes dají označit jako standard. Tato velikost operační paměti stačí i pro náročnější uživatele, kteří využívají zařízení k procházení webu, hraní náročnějších her a používání desítky aplikací.

  • 6 GB a více - Tato velikost operační paměti se nachází u výkonných tabletů. Velikost 4GB a více uspokojí nejnáročnější uživatele a to i do budoucna. Tato velikost je totiž připravena i na budoucí aplikace, jejichž nároky neustále rostou.

Velikost vnitřní paměti


  • 8 GB - nejmenší používaná kapacita. Vhodné pouze pro nenáročné uživatele, kteří budou používat pouze několik aplikací.

  • 16 GB - vhodné pro nenáročné uživatele. Tablety s touto velikostí pojmou desítky aplikací.

  • 32 GB - tablety s touto kapacitou pojmou více objemnějších aplikací a her, ale i hudebních alb či filmů.

  • 64 GB - desítky filmů a mnoho aplikací. To vše se vejde na tablety o této kapacitě.

  • 128 GB a více - určené pro nejnáročnější uživatele. Ideální pro pracovní a intenzivnější používání.


Obecně platí pravidlo čím větší uložiště, tím dražší tablet. V případě Android tabletu je zde výhoda v podobě možnosti rozšíření interního uložiště o paměťovou kartu (u vybraných modelů). Tuto možnost nenajdeme v případě iPadů.

Výdrž baterie

Ty nejlepší tablety s Androidem vydrží i více než 10 hodin používání. Ve většině případech je tomu ale naopak. Nejnižší třída často nevydrží za běhu více než 3–4 hodiny. Pokud tedy požadujete tablet na cestování, je třeba si hlídat i tento parametr, aby jste se vyhli častému připojování nabíječky.

Konektivita a senzory

Konektivita

  • LTE/4G - podpora vysokorychlostního LTE internetu, který podporují vybrané modely.

  • GPS - Technologie sloužící k přesné lokalizaci Vaší polohy.

  • NFC - Způsob komunikace dvou zařízení sloužící k přenosu dat. V dnešní době se používá například při platbě namísto použití platební karty.

  • WiFi - Připojení k internetu prostřednictvím bezdrátové technologie WiFi.

  • Bluetooth - Bezdrátová technologie umožňující komunikaci tabletu s dalšími zařízeními, jako jsou chytré hodinky, sluchátka apod.

  • Infraport - V dnešní době používán především k ovládání různé elektroniky.

  • USB-C / Lightning / Micro USB - Zdířky sloužící k nabíjení zařízení a přenosu souborů.

    • Micro USB - Stále využívaný, avšak zastaralý konektor, který je vytlačovaný nástupcem USB-C.

    • USB-C - Nejnovější verze USB.

    • Lightning - Konektor, který nalezneme pouze u Apple modelů


Senzory

  • Barometr - Měřič atmosférického tlaku

  • Světelný senzor - Senzor zajišťující optimální jas obrazovky v měnícím se prostředí.

  • Magnetický kompas - Senzor k určení světových stran.

  • Pohybový senzor - Sleduje pohyb a pozici tabletu.

Užitečné funkce

Zvýšená odolnost

Certifikace zaručující odolnost zařízení proti okolním vlivům, jakými jsou prach, vlhko, pád apod. Stupeň odolnosti se většinou udává stupněm krytí, např. IP67 (ponoření tabletu do hloubky max 1m po dobu 30min) nebo IP68.


Notifikační dioda

Dioda signalizující různé notifikace (SMS zpráva, novinky, nepřijaté hovory apod.). Většina modelů nabízí diodu různých barev.


AI Asistent

V případě Androidu se jedná o Google Assistant, u iPadů o Siri. Tyto dvě asistenční služby jsou zabudované v OS a slouží k usnadnění ovládání tabletu pomocí hlasu (vytočení hovoru, vyhledávání na internetu apod.)


Čtečka otisku a čtečka sítnice

Bezpečné zabezpečení tabletu a aplikací pomocí vašeho otisku prstu nebo čtečky sítnice se stává v dnešní době velmi požadovanou funkcí.

Vysvětlení pojmů

LTE /4G/5G - Long Term Evolution je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích

Certifikace IP - Stupeň krytí (IP) udává odolnost elektrických zařízení proti vniknutí cizího tělesa a vniknutí kapalin, zejména vody.

NFC - Způsob komunikace dvou zařízení sloužící k přenosu dat.

Bluetooth - Bezdrátová technologie umožňující komunikaci tabletu s dalšími zařízeními, jako jsou chytré hodinky nebo sluchátka.

Barometr - Měřič atmosférického tlaku.

Světelný senzor - Senzor zajišťující optimální jas obrazovky v měnícím se prostředí.

Magnetický kompas - Senzor k určení světových stran.

Pohybový senzor - Sleduje pohyb a pozici tabletu.