Jak vybrat chytré hodinky a náramek

Chytrá elektronika zažívá poslední dobou obrovský rozvoj. Přívlastek "chytré" nebo "SMART" už není jen výsada telefonů, tabletů, popřípadě televizí, ale i doplňků jako jsou hodinky a náramky. Ty slouží nejen jako šperk nebo módní doplněk, ale i jako prodloužená ruka telefonu. Chytré hodinky oproti "hloupým" obsahují celou řadu funkcí, které umožňují přistup k internetu, čtení SMS zpráv, nebo dokonce i volání. Pokusíme se Vám přiblížit naší nabídku chytrých doplňků s detailnějším vysvětlením funkcí pro ještě lepší výběr.

Základní rozdělení:

Sportovní hodinky

Chytré hodinky nebo náramky se poměrně nejčastěji používají na sport. Kromě běžných funkcí obsahují také GPS modul pro sledováni trasy, navigování. Dále umožňují měřit tep, spálené kalorie, rychlost běhu či jízdy na kole a nebo také plavání. Hodinky jsou odolné proti vodě a prachu. Řemínek proto bývá z lehkých materiálů odolných proti vodě jako je plast nebo silikon.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Vyšší odolnost

Vodě a prachu odolné

Menší výběr

Můžou chybět klasické funkce

Výhradně zaměřeny na trénink

Elegantní hodinky

Elegantní hodinky se vyznačují především designem a tvarem samotného těla. Pásky jsou tvořené buď z kovu, nebo kvalitně propracované kůže. Samotné "smart" funkce jsou základem už i levnějších kusů. Spárování s telefonem, možnost odesílání zpráv či připojení k internetu přes WiFi dnes není novinkou. Mezi zajímavé funkce může být možnost připojení k internetu přes LTE a volání.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Množství funkcí

Propracovaný design

Možnost prémiových materiálů

Vyšší cena

Vyšší hmotnost

Menší odolnost

Dětské hodinky

Tento typ hodinek plní zejména bezpečností funkci. Umožňují volat a psát na předem uložená čísla, uvádí GPS pozici, posílají notifikace.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Hlídání vašich dětí

Líbivý design

Jednoduché ovládání

Méně funkcí

Apple Watch

Apple Watch jsou kategorií samy o sobě. Jsou určeny především majitelům Apple telefonů. Veškeré párování probíhá právě pomocí Apple iPhonů. Hodinky kombinují perfektní design včetně zpracování, tak i pokročílé funkce jako je například měření EKG.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

Vysoká odolnost

Perfektní zpracování

Velká nabídka funkcí

Vyšší cena

Parametry chytrých hodinek a náramků

Displej

Displej je jeden z nejdůležitějších parametrů hodinek. Je to prostředek, pomocí kterého celé hodinky ovládáte ať už dotykově nebo pomocí tlačítek na bocích zařízení. Musí pro vás být dostatečně komfortní (velikost, rozlišení, čitelnost na přímém slunci).


Velikost displeje se nejčastěji pohybuje od: 1,3" do 1,8"

Dalším důležitým parametrem je samotný typ displeje. Většinu času budete hodinky používat venku a nevyhnete se ani přímému slunci. Proto je pro vás rozhodující čitelnost na přímém slunci.


Technologie displeje

  • IPS displeje - Levnější varianta displeje. IPS mají dobré pozorovací úhly, kvalitní barvy, ale na světle hůře čitelné.

  • OLED/ AMOLED displeje - Dražší varianta a nejpoužívanější u hodinek. Perfektní podání černé barvy, výborné pozorovací úhly a vynikající zobrazení obsahu na přímém světle.


Odolnost

Odolnost hodinek udává jak jsou hodinky chráněny proti okolním vlivům jako je prach, voda. Udává se ve stupnich krytí IP.. První číslice udává odolnost vůči vniknutí částic jako je prach písek apod. Druhá pak odolnost proti vodě.


Stupeň krytí IP proti proniknutí částic

  • IPX0 – bez ochrany.
  • IP1X – odolnost proti vniknutí velkých předmětů.
  • IP2X – odolnost proti vniknutí malých předmětů.
  • IP3X – odolnost proti vniknutí drobných předmětů.
  • IP4X – odolnost proti vniknutí velmi drobných předmětů.
  • IP5X – částečná odolnost proti vniknutí prachu.
  • IP6X – úplná odolnost proti vniknutí prachu.

Stupeň krytí IP proti vodě

  • IPX0 – bez ochrany.
  • IPX1 – odolnost proti stékající vodě po dobu až 10 minut.
  • IPX2 – odolnost proti stékající vodě po dobu až 10 minut a navíc i proti padající vodě při náklonu 15°.
  • IPX3 – odolnost proti pocákání vodou.
  • IPX4 – odolnost proti pokropení (až 10 litrů za minutu po dobu pěti minut).
  • IPX5 – odolnost proti stříkající vodě (po dobu 3 minut na vzdálenost 3 metry).
  • IPX6 – odolnost proti silnému proudu stříkající vody (po dobu 3 minut na vzdálenost 3 metry).
  • IPX7 – odolnost proti krátkodobému ponoření do vody (až 1 metr hluboko po dobu maximálně 5 sekund).
  • IPX8 – odolnost proti nepřetržitému potopení (až 5 metrů hluboko po dobu až 1 hodinu).


Funkce a použití

Chytré hodinky mají již poměrně široké spektrum funkcí, kterými vynikají nad klasickými hodinkami. V tomto ohledu si můžete vybírat – zmíníme zde alespoň ty nejzákladnější funkce.


  • Internet – Základem chytrých hodinek je přístup k internetu prostřednictvím WiFi. Prostřednictvím internetu se můžete připojit na sociální sítě, číst zprávy, maily a také stahovat aplikace. Dnes existuje i možnost využívat mobilní připojení LTE přímo v hodinkách a nebýt závislý na Wifi připojení.
  • Poloha, GPS – Většina hodinek disponuje modulem GPS pro přesné určení vaší polohy. Zejména se tato funkce hodí u sportovních aktivit, kde hodinky zaznamenávají vaši trasu.
  • Sportovní aktivity – Asi každé chytré hodinky obsahují funkce pro sportovní aktivity. Měření tepu, počet spálených kalorií, uběhnutá vzdálenost je dnes už standard. Mezi novější funkce se řadí měření tlaku, nebo také EKG.

Materiál pásků

Existuje celá řada materiálů a typů pásku, které jsou vhodné pro různé aktivity od sportu až po ples. Pokusíme se vám přiblížit jaké materiály na jaké aktivity se hodí nejlépe.


  • Guma, silikon – Nejvíce využívány u sportovních hodinek a aktivit. Vysoká odolnost vůči vodě ideální pro plavce. Materiál je pružný neškrtí ani neřeže.
  • Kůže/koženka – Elegantní styl, neřeže. Lze použít do společnosti.
  • Kov – Nejdražší a také nejelegantnější varianta pásku. I když se jedná o pěkný doplněk určitě má i své nevýhody jako vyšší hmotnost, regulace pásku je někdy složitá.
  • Textil – Lehký prodyšný materiál. Vhodný pro outdoorové aktivity.

Vysvětlení pojmů

LTE / 4G - Long Term Evolution je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích

Certifikace IP - Stupeň krytí (IP) udává odolnost elektrických zařízení proti vniknutí cizího tělesa a vniknutí kapalin, zejména vody.

NFC - Způsob komunikace dvou zařízení sloužící k přenosu dat.

Bluetooth - Bezdrátová technologie umožňující komunikaci telefonu s dalšími zařízeními, jako jsou chytré hodinky nebo sluchátka.

Barometr - Měřič atmosférického tlaku.

EKG - Je záznam časové změny elektrického potenciálu způsobeného srdeční aktivitou


Pro detailnější výběr pomocí parametrů navštivte naše KOMFORTNÍ HLEDÁNÍ.