Jak vybrat ten správný telefon?

Přemýšlíte o koupi nového mobílního telefonu a nevíte si rady, který je pro Vás ten pravý? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupi.

 

V dnešní době je na trhu velké množství mobilních telefonů. V tomto průvodci Vám představíme důležité parametry, na které si dát při výběru pozor, a pomůžeme Vám tak s výběrem toho pravého zařízení ať už pro Vás, nebo třeba pro vaši babičku.

Základní rozdělení:

Chytré telefony (smartphone)

Chytré telefony neboli smartphony jsou specifické pro svou širokoúhlou dotykovou obrazovku, která nabízí velké možnosti využití, od hraní her, až po procházení internetu. Díky rozsáhlosti trhu má každý možnost vybrat si ten pravý mobilní telefon. Kromě skvělé obrazovky disponují smartphony také pokročilými funkcemi a především pak fotoaparátem, který je dnes nedílnou součástí každého zařízení. V současnosti se dá kvalita fotoaparátu u nejlepších modelů srovnávat s kvalitou běžných kompaktních fotoaparátů.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Velký displej

Dotykové ovládání

Množství funkcí

Kvalitní fotoaparát

Větší rozměry

Kratší výdrž baterie

Menší mechanická odolnost


Dělení Smartphonů dle výbavy

Low-end

Nejzákladnější třída chytrých telefonů pohybující se v cenovém rozmezí 1 500 - 4 000 Kč. Tyto telefony obsahují základní funkce a jsou vhodné především nenáročným uživatelům. Smartphony disponují fotoaparátem nižší kvality a slabším hardwarovým výkonem, který je dostačující pro běžné volání, psaní SMS, spouštění běžných aplikací, procházení internetu a hraní nenáročných her. Dnes je i v nejnižší třídě standardem rychlé internetové připojení LTE.

Výhody a nevýhody

 

Dobrý poměr cena / výkon

Nižší pořizovací náklady

Velké množství funkcí

Slabší výbava

Horší zpracování než u prémiových telefonů

Střední třída

Smartphony v cenové kategorii zhruba mezi 5 – 12 000 Kč již výbavou uspokojí naprostou většinu uživatelů. Disponují jemnými displeji, solidními fotoaparáty na obou stranách zařízení a hardwarem, který si poradí i s pokročilejšími operacemi, jako jsou záznam 4K videa nebo hry s 3D grafikou. Standardem se stává také čtečka otisků prstů, naleznete zde také modely odolné proti vodě nebo podporující bezdrátové nabíjení.

Výhody a nevýhody

 

Kvalitní konstrukce

Dostatek výkonu

Rozumná cena

Chybí prémiové funkce

High-end

Cena nejvybavenějších telefonů často šplhá přes 20 - 30 000 Kč, za tu cenu ale dostanete to nejlepší, co je na trhu. Znamená to především displej s ultra-vysokým rozlišením, výkonný procesor, který se nezadýchá za žádné situace, velmi kvalitní fotoaparát, velké úložiště a kompletní datovou výbavu. U vlajkových lodí výrobci také dbají na dodatečnou podporu a standardně tak od data vpuštění na trh garantují aktualizace alespoň po dobu dvou let. Cenový rozdíl oproti například loňským top modelům nebo některým zástupcům střední třídy bývá na druhou stranu vyšší než rozdíl v praktickém používání.

Výhody a nevýhody

 

Nejvyšší výkon

Skvělý fotoaparát

Kvalitní zpracování

Prémiové funkce

Vyšší pořizovací náklady

Telefony s Androidem

Chytré mobilní telefony s operačním systémem Android jsou vhodné téměř pro každého. OS Android je otevřený operační systém od společnosti Google, který umožňuje oproti iOS větší přizpůsobení a individualizaci uživatelem. Díky otevřenosti je pro Android dostupná nejširší nabídka aplikací a her, které jsou dostupné z Google Play Store. Chytré telefony s tímto operačním systémem se nachází ve všech cenových kategoriích s různými velikostmi displeje a vzhledem. Při výběru Android telefonu je na rozdíl od iPhonu důležité zaměřit se na hodnoty RAM, ROM a výkon procesoru.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Široký výběr modelů a výrobců

Spousta aplikací

Velká možnost přizpůsobení

Kvalitní modely za přijatelné ceny

Horší optimalizace než iOS

Ne vždy aktualizace na nejnovější verzi

Méně plynulý OS u levnějších modelů

Apple iPhone

Mobilní telefony s iOS, tedy iPhony, jsou kategorií samy pro sebe. Je pravdou, že iPhony nesou vyšší pořizovací náklady, na druhou stranu se produkty společnosti Apple pyšní vysokou kvalitou zpracování a odladěným softwarem, což oceňuje většina zákazníků. Samozřejmostí je pak kvalitní displej a jeden z nejlepších mobilních fotoaparátů.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Kvalitní konstrukce

Neztrácí hodnotu

Kvalitní fotoaparát

Plynulost operačního systému

Propojení s dalšími zařízeními Apple

Omezená konektivita s přístroji jiných výrobců

Cena

Pro VR nižší rozlišení displeje

Fotomobily

Mobilní telefony s kvalitním fotoaparátem jsou určeny pro vášnivé fotografy, kteří ale nechtějí utrácet desetitisíce za nový fotoaparát, nebo ho s sebou nemíní neustále nosit. Hlavní předností těchto zařízení je kvalita pořízených snímků, které se v dnešní době čím dál víc vyrovnávají klasickým kompaktním fotoaparátům. Samozřejmostí je pak možnost natáčení videí ve vysokém rozlišení 4K, optická stabilizace a několikanásobný zoom fotografií.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Skvělé fotografické výkony

Levnější než tradiční fotoaparáty

Manuální funkce

Natáčení videa ve vysokém rozlišení

Cena

Větší citlivost na světlo než u kompaktních fotoaparátů

Odolné telefony

Odolné mobilní telefony jsou zařízení, jejichž předností je zvýšená odolnost, která je garantovaná certifikací IP. Odolnost je především proti prachu, vodě a v některých případech i pádu. Velkou výhodou je široká nabídka těchto telefonů, které jsou v tlačítkovém provedení, nebo v podobě Smartphonů. Tyto zařízení ocení především lidé, kteří se často pohybují v přírodě, dále pak tyto mobilní telefony s odolnou konstrukcí často volí pracovníci na stavbě.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Vysoká odolnost

Většinou výkonné smartphony

Kvalitní konstrukce

Ideální pro outdoorové aktivity

Tlačítkové modely i smartphony

Větší rozměry

Vyšší hmotnost

Robustní vzhled

Tlačítkové telefony

Tento typ tvoří skupinu klasických telefonů, které stále mají místo na trhu. Důvod pořízení těchto telefonů je nízká pořizovací cena, daleko větší odolnost oproti Smartphonům a dlouhá výdrž baterie. Tento typ telefonu doporučujeme především nenáročným uživatelům, jejichž využití tohoto zařízení bude převážně k telefonování a psaní SMS. Nejčastějšími majiteli těchto zařízení jsou senioři nebo lidé, kteří si tlačítkový přístroj pořídí jako doplněk ke klasickému smartphonu.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Dlouhá výdrž baterie

Odolnost

Nízká pořizovací cena

Malý displej

Bez operačního systému

Méně funkcí než smartphony

Slabý (nebo žádný) fotoaparát

Telefony pro seniory

Telefony tvořící skupinu zařízení zaměřenou pro seniory. Hlavní předností těchto zařízení je praktičnost a jednoduchost ovládání. Mezi další rysy patří velká tlačítka a snadno čitelný text s velkými písmeny na displeji. Součástí výbavy telefonu bývají často chytré funkce, které mohou zachránit život.


Zobrazit produkty

Výhody a nevýhody

 

Jednoduché ovládání

Velká tlačítka

Dobře čitelný displej

SOS tlačítko

Hlasité vyzvánění

Základní funkce

Design

Parametry chytrých telefonů

Displej

Při rozhodování jaký telefon je pro Vás ten pravý, bývá prvním krokem právě výběr displeje. Jako jedny z hlavních parametrů displeje jsou: technologie displeje, rozlišení a velikost. Při výběru je rozhodující na co budete mobil převážně využívat. Sháníte-li například telefon, jehož prioritní využití bude telefonování a psaní SMS, postačí vám úhlopříčka do 5". Budete-li naopak procházet internet, fotit a následně procházet fotografie, hrát hry apod., oceníte co největší úhlopříčku s vysokým rozlišením.

Dnešním trendem jsou tzv. bezrámečkové telefony, tedy zařízení, které má minimální rámečky a umožňuje tak umístění daleko většího displeje na menší tělo telefonu. Tento trend je dále rozšířen vykrojením horní strany displeje - tzv. notch. Do vzniklého "výkusu" výrobci nejčastěji umisťují upravené notifikace.

Letošní novinkou je pak odstranění vzniklého notche, a využití tak celé přední plochy telefonu pro displej. Kamerka na přední straně je řešena tzv- průstřelem.


Velikosti displejů chytrých telefonů

  • 4" až 4,4" - Nabízí kompaktní rozměry smartphonů, které jsou ideální pro ovládání jednou rukou.

  • 4,5" až 5,4" - Standard, který vyhoví každému. Jedná se o kompromis velikosti vhodnou pro procházení internetu, pohodlné ovládání, sledování videí a hraní her.

  • 5,5" a více - Ideální velikost na sledování videí, práci s internetem a hraní her. Díky dnešním minimálním rámečkům kolem displeje je možné vlastnit zařízení přijatelné velikosti, a přesto s velkým displejem. Další výhodou je možnost větší baterie.


Technologie displeje

  • AMOLED - Od ostatních technologií se odlišuje věrným zobrazením černé barvy, díky čemu dosahují bezkonkurenčních kontrastů. Dále nabízí nízkou spotřebu energie a široké pozorovací úhly

  • P-OLED - Jednodušší a levnější displeje využívané u malých zařízeních, jako jsou chytré hodinky apod.

  • Super LCD - Dobré zobrazení světlých barev a nízká spotřeba.

  • IPS - Nejrozšířenější technologie používaná převážně ve střední třídě. Disponuje nejlepšími pozorovacími úhly a věrným zobrazením barev.

  • LCD - Vyšší spotřeba než u OLED, ale levnější výroba. Dnes se vyskytují jen u levnějších modelů


Nejrozšířenější rozlišení

Čím vyšší rozlišení displej obsahuje, tím čistší a jemnější obraz bude. Standardem mobilů střední třídy je dnes rozlišení Full HD nebo vyšší.

  • HD - 1 280 × 720 pixelů

  • Full HD - 1 920 × 1 080 pixelů

  • WQHD - 2 560 × 1 440 pixelů

  • 4K - 3 840 × 2 160 pixelů

Operační paměť RAM

Velikost operační paměti patří mezi jeden z důležitých parametrů při výběru Smartphonu. Celková velikost RAM má vliv na výkon zařízení. Obecně platí pravidlo, že čím více operační paměti má zařízení, tím rychleji mobil poběží bez zbytečného zadrhávání a zároveň zvládne více operací najednou. Velký důraz při rozhodování kolik operační paměti zvolit, by měl být kladen při výběru telefonu s operačním systémem Android, který má větší nároky na operační paměť, než je tomu u iOS.


Kolik GB operační paměti potřebuji?

  • 1 - 2 GB - Tuto hodnotu naleznete u nejnižší třídy chytrých telefonů, které jsou k dostání na trhu. Tato velikost je doporučena nenáročným uživatelům, kteří mobil používají převážně k telefonování a psaní SMS. Vyšším zatížením v podobě aplikací dochází často k zasekávání systému.

  • 3 - 4 GB - se dnes dají označit jako standard. Tato velikost operační paměti stačí i pro náročnější uživatele, kteří využívají zařízení k procházení webu, hraní náročnějších her a používání desítky aplikací.

  • 6 GB a více - Tato velikost operační paměti se nachází u výkonných telefonů. Velikost 4GB a více uspokojí nejnáročnější uživatele a to i do budoucna. Tato velikost je totiž připravena i na budoucí aplikace, jejichž nároky neustále rostou.

Baterie

Výdrž baterie se udává v jednotkách mAh (miliampérhodina). Těžko se určuje doporučená velikost baterie, protože její výdrž, kromě její velikosti, závisí na celé řadě faktorů. Obecně se uvádí pro menší mobily baterie o velikosti alespoň 2000 - 2400mAh. Vetší zařízení by pak měli mít alespoň 3000mAh a více. Dnešní nadstandard se pohybuje kolem 4000mAh a více, které můžeme nalézt u prémiových modelů.

Řada telefonů již podporuje funkci rychlonabíjení. Použité technologie a jejich názvy se liší podle výrobců. Mezi nejrozšířenější patří Quick Charge 2.0, která dokáže nabýt baterii telefonu z 0 do 60% za cca 30 minut. V dnešní době jsou i novější technologie jako je Quick Charge 4+, které jsou rychlejší a šetrnější k baterii.

U dražších telefonů se nabízí možnost bezdrátového nabíjení. Mezi hlavní výhody patří možnost nabíjení více zařízení spolu (např. chytré hodinky a mobil).

V poslední době se začíná objevovat možnost reverzního nabíjení. Jedná se o funkci, kterou poskytují vybrané modely a lze ji použít k nabití jiného zařízení podporující bezdrátové nabíjení. Můžete tak dobít baterii kamarádovi na cestách pouze pomocí svého telefonu

Fotoaparát

Dnes je již samozřejmostí, že chytrý telefon obsahuje fotoaparát. Můžeme se tak setkat s více fotoaparáty jak na zadní straně telefonu, tak i přední straně. Rozlišení fotoaparátu se udává v megapixelech a obvykle se pohybuje v rozmezí od 3,2 Mpx do 20 Mpx a více. Není ale vždy samozřejmostí, že čím vyšší hodnota, tím lepší fotoaparát. Kvalita fotografií závisí na mnoha faktorech jako jsou: velikost snímacího čipu a hodnota světelnosti.


Duální fotoaparát

Duální fotoaparát je dnes čím dál více v oblibě. Setkat se můžeme i s vyšším počtem objektivů, kde jejich funkce spočívá ve vylepšení výsledného snímku. Tyto sekundární objektivy se nejčastěji používají ke snímání odlišné ohniskové vzdálenosti pro vytvoření rozmazaného pozadí. Další využití je pak pro zlepšení snímků pořízených ve tmě nebo mnohonásobný optický zoom


Světelnost a clona

Určuje, kolik světla je objektiv schopen využít pro vykreslení foceného objektu, neboli kolik světla se ztrácí při průchodu objektivem. Světelnost se značí písmenem f a platí, že čím je číslo u světelnosti nižší, tím lépe dokáže fotoaparát snímat v noci a šeru.


Stabilizace

Rozlišujeme dva druhy stabilizace: elektronická (EIS) a optická (OIS). Elektronická stabilizace se nachází v levnějších modelech, a není tak účinná jako optická stabilizace (OIS). Ta je narozdíl od elektronické stabilizace zabudovaná přímo do fotoaparátu a poskytuje tak mnohem lepší výsledky.


Video

Dnešním standardem se stává možnost natáčení videa v kvalitě 4K. Nejlepší modely pak dokáží natáčet v režimu 8K. Dalším parametrem ovlivňující výslednou kvalitu je počet snímků za sekundu. Obvykle se jedná o hodnoty 30 nebo 60 snímků. Platí, že čím vyšší hodnota, tím plynulejší video.

Procesor

Procesor telefonu je v podstatě mozek telefonu a jeho výkon ovlivňuje běžný chod, rychlost a provoz aplikací. Pokud na telefonech rádi hrajete hry, pak je určitě důležitý faktor právě výkon telefonu. Vysoký výkon procesoru oceníte také u telefonů, které dokáží natáčet UHD 4K video, protože právě vysoký výkon zaručí plynulý tok videa při jeho natáčení a později i přehrávání.


Frekvence

Dalším parametrem je frekvence, která udává množství instrukcí, které dokáže čip za vteřinu vykonat, zjednodušeně řečeno tedy rychlost. Obecně platí, že čím větší frekvence, tím výkonnější procesor. Ale i 1,4 GHz, který se v současnosti bere jako standard i u levnějších zařízení, je dostačující parametr pro většinu operací. Podobně jako megapixely u fotoaparátu totiž frekvence není zcela určující a závisí i na dalších parametrech.

Konektivita a senzory

Konektivita

  • LTE/4G/5G - podpora vysokorychlostního internetu, která by neměla chybět v každém chytrém telefonu.

  • GPS - Technologie sloužící k přesné lokalizaci Vaší polohy.

  • NFC - Způsob komunikace dvou zařízení sloužící k přenosu dat. V dnešní době se používá například při platbě mobilem namísto použití platební karty.

  • WiFi - Připojení k internetu prostřednictvím bezdrátové technologie WiFi.

  • Bluetooth - Bezdrátová technologie umožňující komunikaci telefonu s dalšími zařízeními, jako jsou chytré hodinky, sluchátka apod.

  • Infraport - V dnešní době používán především k ovládání různé elektroniky.

  • USB-C / Lightning / Micro USB - Zdířky sloužící k nabíjení zařízení a přenosu souborů.

    • Micro USB - Stále využívaný, avšak zastaralý konektor, který je vytlačovaný nástupcem USB-C.

    • USB-C - Nejnovější verze USB.

    • Lightning - Konektor, který nalezneme pouze u iPhonu


Senzory

  • Barometr - Měřič atmosférického tlaku

  • Světelný senzor - Senzor zajišťující optimální jas obrazovky v měnícím se prostředí.

  • Magnetický kompas - Senzor k určení světových stran.

  • Senzor přiblížení - Senzor starající se o uzamknutí a vypnutí obrazovky, dojde-li k přiložení telefonu k obličeji (například při volání).

  • Pohybový senzor - Sleduje pohyb a pozici telefonu.

Užitečné funkce

Zvýšená odolnost

Certifikace zaručující odolnost zařízení proti okolním vlivům, jakými jsou prach, vlhko, pád apod. Stupeň odolnosti se většinou udává stupněm krytí, např. IP67 (ponoření telefonu do hloubky max. 1m po dobu 30min) nebo IP68.


Dual SIM

Technologie umožňující najednou používat v telefonu 2 SIM karty.


FM rádio

Pouštění radia bez nutnosti připojení k internetu. Jako přijímač u většiny telefonů jsou sluchátka.


Notifikační dioda

Dioda signalizující různé notifikace (SMS zpráva, novinky, nepřijaté hovory apod.). Většina modelů nabízí diodu různých barev.


AI Asistent

V případě Androidu se jedná o Google Assistant, u iPhonů o Siri. Tyto dvě asistenční služby jsou zabudované v OS a slouží k usnadnění ovládání telefonu pomocí hlasu (vytočení hovoru, vyhledávání na internetu apod.)


Čtečka otisku a čtečka sítnice

Bezpečné zabezpečení telefonu a aplikací pomocí vašeho otisku prstu nebo čtečky sítnice se stává v dnešní době velmi požadovanou funkcí.

Vysvětlení pojmů

LTE (4G) / 5G - je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích

VR - Virtuální realita (VR) je technologie umožňující uživateli ocitnout se v simulovaném prostředí.

Certifikace IP - Stupeň krytí (IP) udává odolnost elektrických zařízení proti vniknutí cizího tělesa a vniknutí kapalin, zejména vody.

notch - Označení pro výřez displeje.

Světelnost a clona - Určuje, kolik světla je objektiv schopen využít pro vykreslení foceného objektu

EIS / OIS - Elektronická a optická stabilizace pro zlepšení kvality fotoaparátu.

NFC - Způsob komunikace dvou zařízení sloužící k přenosu dat.

Bluetooth - Bezdrátová technologie umožňující komunikaci telefonu s dalšími zařízeními, jako jsou chytré hodinky nebo sluchátka.

Barometr - Měřič atmosférického tlaku.

Světelný senzor - Senzor zajišťující optimální jas obrazovky v měnícím se prostředí.

Magnetický kompas - Senzor k určení světových stran.

Senzor přiblížení - Senzor starající se o uzamknutí a vypnutí obrazovky, dojde-li k přiložení telefonu k obličeji (například při volání).

Pohybový senzor - Sleduje pohyb a pozici telefonu.

Dual SIM - Technologie umožňující najednou používat v telefonu 2 SIM karty.