SmartHome - chytrá domácnost

V posledních letech se můžeme setkat s pojmem Smart nejen u mobilů, televizí, ale také u domácností. Vytvořením tzv. chytré domácnosti nám dává možnosti o kterých se nám mohlo jen snít. Pohodlně vše ovládat z pohodlí gauče, nebo vzdáleně sledovat dění v domě z dovolené. Ovládání světel je jen začátek při tvorbě své chytré domácnosti. Pokusíme se Vám přiblížit jaké jsou dnes možnosti pro běžné uživatele, kteří chtějí za pár korun udělat ze své "hloupé" domácnosti SMART.

 

Jak začít?

Je třeba si uvědomit zda chcete používat jen pár chytrých věcí jako jsou světla a nebo svou domácnost i automatizovat a v budoucnu rozšiřovat o další prvky. 

 

Sady pro jedno použití

Jsou relativně levné a snadné na instalaci. Vše co stačí udělat je zařízení vybalit z krabice umístit někde v bytě a zapnout. Typicky se jedná o chytré žárovky, alarm či termostat. Jedná se o prvky, které nepotřebují centrální jednotku k řízení. Čím více ale budete v budoucnu kombinovat chytré zařízení, tím více budete mít aplikací k ovládání, což má daleko od komfortu. Proto jak jsme již zmínily na začátku je třeba si uvědomit, zda chcete v budoucnu svou chytrou domácnost rozšířit o další prvky popř. využít určitou úroveň automatizace. K tomu je lepší pořídit Centrální jednotku.

 

Centrální jednotky

Jedná se o zařízení (hub), který komunikuje se všemi chytrými doplňky pomocí protokolů (nejčastěji ZigBee nebo Z-Wave) a jiné. Hub připojíte do elektrické zásuvky a do vaší domácí LAN sítě. Výhodou celého systému je, že vše řídíte pomocí jedné aplikace a bez problému můžete přidávat další zařízení. Vytvářet vlastní scény, automatizovat určité úkony či vzdáleně přistupovat např. ke kamerám vašeho domu.

 

Nejpoužívanější typy produktů pro SmartHome

Osvětlení

Ozvučení

Zabezpečení

Termostaty

Elektroinstalace

Kamery

 

 

Samostatnou kategorii tvoří chytrá domácnost od společnosti Apple známá jako Apple Homekit.

Zde tvoří centrální jednotku vaše zařízení co máte doma: Apple TV, iPad, apod.. Stačí pouze vybírat zařízení označená logem "Works with Apple Homekit". Výhodou je, že nepotřebujete žádný speciální komunikační protokol a vytvořit tak kompletní chytrou domácnost prostřednictvím jedné aplikace není žádný problém.

 

Kompatibilita s:

 
 
 
 

 

Slovník pojmů:

  • Jednoůčelová sada: Jedná se o sadu bez centrální jednotky. Různé zařízení mohou mít vlastní aplikaci pro ovládání.
  • HUB: Centrální "mozek" celé chytré domácnosti. Většinou používáte jedinou aplikaci pomocí které komunikujete se všemi zařízeními.
  • Protokol ZigBee: Je bezdrátová komunikační technologie. Podobně jako Bluetooth je určena pro spojení zařízení na malé vzdálenosti do 75 metrů.
  • Protokol Z-Wave: Jedná se o otevřený protokol, který je dokonalým nástrojem pro automatizaci a řízení zařízení ve vaši chytré domácnosti. Významnou roli také hraje ve světě Internetu věcí (Internet Of Things - IoT).
  • Protokol WiFi: Bezdrátová technologie využívající převážně pro komunikaci mezi uživatelem (smartphone) a centrální jednotkou (HUB).
  • Protokol Bluetooth: Přímé spojení 2 zařízení. Oproti Wifi má menší dosah (do 10m).
  • Protokol GSM: Využívá se pro informování o stavu či narušení zabezpečené domácnosti pomocí SMS, e-mailu nebo jiné notifikace.
  • Apple Homekit: Kompletní balíček pro chytrou domácnost od společnosti Apple. Zařízení podporující Apple Homekit můžete bez problému připojit do vaší chytré domácnosti a konfigurovat vše přes jedinou aplikaci v iOS.
  • Amazon Alexa: Hlasový asistent od společnosti Amazon. Lze spojit s kompatibilním příslušenstvým chytré domácnosti a ovládat tak pomocí hlasu.
  • Google Assistant: Hlasový asistent od společnosti Google. Lze spojit s kompatibilním příslušenstvým chytré domácnosti a ovládat tak pomocí hlasu.
  • IFTTT: Je bezplatná webová služba pro vytvoření řetězců jednoduchých podmíněných příkazů tz. Appletů. Z toho také zkratka IFTTT (If this than that, "Pokud tohle pak tamhle to"). Kromě webové aplikace, služba běží na iOS a Android. Aplet může například poslat zprávu, pokud je uživatel informován pomocí hashtagu na instagramu, nebo zkopírovat fotografii na Facebooku do archivu uživatele, pokud někdo na fotografii uživatele označí.