Jak vybrat ten správný Notebook?

Přemýšlíte o koupi nového notebooku a nevíte si rady jaký vybrat? Nechte se inspirovat našim průvodcem, ve kterém se dozvíte užitečné informace a rady před koupi.

Vysvětlíme Vám jaké notebooky jsou pro určitou činost vhodné, co znamenají nejrůznější pojmy a funkce, které dnešní moderní notebooky obsahují.

Základní rozdělení:

Standardní

Ideální pro sledování filmů, fotek, surfování na internetu, práce s dokumenty. Co se týče vybavení bohatě postačuje 4 jádrový procesor, 8GB RAM paměti a SSD disk o velikosti 256GB. Další rozšíření záleží na uživateli. Možností je hned několik. Pro náročnější práce je možné se zaměřit na 16GB RAM a min 6 a více jádrový procesor (Intel Core i5 a vyšší nebo Ryzen 5 a vyšší).


Zobrazit produkty

Pracovní

Používá kvalitnější a odolnější materiálny než klasické standardní notebooky. Co se týče vybavení obsahují minimálně 6,8 a více jádrové procesory, 16GB RAM paměti a SSD disky. Uživatelé, kteří využívají notebook hlavně na práci uvítají nejrůznější zabezpečení jako např. čtečku otisku prstů, nebo čip TPM.


Zobrazit produkty

Herní

Vyznačují se výstředním designem, RGB podsvícením, výkonou grafickou kartou, silným procesorem s více jádry a dostatkem RAM paměti. Herní notebook s podsvícenou klávesnicí je ideálním řešením pro "noční hráče". Co se týče výbavy doporučujeme displej s rozlišením min. FullHD (1920 x 1080) a více, min. 16GB RAM a grafickou kartu s pamětí 6GB +.


Zobrazit produkty

Konvertibilní 2v1

Ideální pomocník pro studenty a kreativní lidi díky otočné konstrukci a možností ovládání i dotykově jako tablet. Často je velice lehký okolo 1,5Kg s dlouhou výdrží na baterii a svižným provozem, který zajišťují nejnovější technologie a komponenty.


Zobrazit produkty

Apple MacBook

MacBooky jsou notebooky společnosti Apple, která si nejen vyrábí většinu hardwaru sama, ale také vyvíjí vlastní operační systém s názvem macOS. Díky tomu jsou perfektně optimalizovány a poskytují tak uživateli co možná největší možný výkon v plynulosti systému. Jsou ideálním řešením pro ty, co už doma vlastní jiné zařízení od této společnosti. Jejich vzájemná kompatibilita a práce s nimi je na velice vysoké úrovni.


Zobrazit produkty

Průmyslové

Průmyslové se vyznačují odolností deklarovanou určitou normou jako jsou: odolnost pádu z určité výšky, voděodolnost a prachuvzdornost. Proto se hodí do míst, kde je zvýšené riziko požkození pádem nebo polití vodou.


Zobrazit produkty

Parametry notebooků

Displej

Velikosti displeje

  • Velikost pod 14": Vhodné pro časté přenášení. Rozlišení se pohybuje od HD Ready až po FullHD.

  • Velikost 15", 15,6": Nejrozšířenější rozměr displeje.

  • Velikost 17" a více: Displeje vhodné pro sledování filmů, práci. Není vohdny k častému přenášení z důvodu vyšší hmotnosti notebooku s takovou úhlopříčkou displeje.


Technologie displeje

  • TN: Panel je levnější než IPS, má rychlou odezvu a vysoký jas. Horší pozorovací úhly oproti IPS.

  • IPS: Panel má lepší barvy oproti TN i pozorovací úhly. Je dražší, a má vyšší dobu odezvy oproti TN.

  • OLED: Panel má syté barvy a dokonalou černou, čimž si zajistí perfektní kontrast. Dále se pyšní výbornými pozorovacími úhly a velmi nízkou odezvou.


Nejrozšířenější rozlišení

Čím vyšší rozlišení displej obsahuje, tím čistší a jemnější obraz bude. Standardem notebooků je dnes rozlišení Full HD nebo vyšší.

  • HD - 1 280 × 720 pixelů

  • Full HD - 1 920 × 1 080 pixelů

  • WQHD - 2 560 × 1 440 pixelů

  • 4K - 3 840 × 2 160 pixelů


Procesor

Procesor je srdcem celého počítače. Hlavními výrobci CPU jsou Intel a AMD.


Před výběrem je třeba si ujasnit, k čemu budeme notebook používat.

  • Multimediální funkce, práce: Brouzdání na internetu, sociálních sítí, práce s Office dokumenty apod. Pro tento typ používání bohatě postačuje od společnosti Intel: Pentium, Core i3. Od společnosti AMD se nabízí: AMD řada A4, A6 popř. nové Ryzen 3 nebo Ryzen 5. Tyto procesory mají dostatek výkonů pro běžnou práci doma.

  • Hry:Moderní hry dnes vyžadují min. 6 jádrové procesory a více na úrovni Intel Core i5. Proto doporučujeme od této společnost sáhnout po nových Core i5, které mají 6a více jader, popř i7 a vyšší. Od AMD se nabízí nové AMD Ryzen 5 nebo 7.

  • Střih videí, úprava fotek:Je to zde podobné jako u her. Střih videa vyžaduje dostatek výkonů ve více vláknových operacích a proto se hodí moderní vícejádrové procesory. Intel i7, i9, nebo nové Ryzen 7,9.

Grafická karta

Grafická karta se stará o vytváření obrazu na vašem displeji. Může být integrovaná na základní desce popřípadě CPU nebo externí tzv. dedikovaná.

  • Integrovaná: Grafická karta je dostačující pro klasickou kancelářskou práci, nebo sledování filmů. Žádné náročné výpočty jako jsou potřeba u hraní her od tohoto typu nečekejte.

  • Dedikovaná: Vhodná pro ty, kteří vyžadují grafický výkon např. hraní her, VR či práci v grafických editorech typu: CAD, MAYA apod.

Paměť RAM

Kolik operační paměti RAM je potřeba? Čím více paměti notebook obsahuje, tím více úloh dokáže zvládat. Samozřejmě záleží na dalších faktorech, které ovlivňují rychlost vašeho notebooku jako CPU, disk a grafika.


  • 8 - 16GB RAM:Dneš už standard pro základní používání i náročnější aplikace, hry.

  • 32GB RAM a více:Hodí se zejména pro náročné hráče, střih videí, práce s grafikou.

Pevný disk

  • HDD: Klasický plotnový disk. Dneska běžná kapacita se pohybuje okolo 1TB a více. Vhodné pro ukládání (zálohu) dokumentů, filmů rodinných fotek apod.

  • SSD: Disk obsahující jen flash paměti (čipy), které mají oproti klasickým disků výhodu v odezvě, která je několika násobně lepší než u HDD. Pro rychlejší ukládání a načítání dokumentů a hlavně her, kde je nutnost mít už SSD disky.

  • M.2 SSD: Dnes asi nejrychlejší typy disků, vhodné pro systém a běh náročnějších aplikací.

Vysvětlení pojmů

HT (Hyper-threading): Technologie používaná výrobcem procesorů Intel pro zjednodušené zajištění vícevláknového paralelního zpracování strojových instrukcí.

LAN:Local Area Network je lokální (místní) síť, ke které může být notebook připojen přes síťový konektor RJ-45.

WiDi: Intel Wireless Display umožňuje propojit notebook a televizi nebo monitor bezdrátově.

M.2 SATA: Typ SSD disku s rozměrem právě M.2 SATA.

4G/5G modem: Umožňuje mobilní připojení.

Bluetooth: Bezdrátová technologie umožňuje propojit dvě zařízení. Např. k notebooku s Bluetooth připojíte myš nebo mobilní telefon.

Intel Optane Memory Intel Optane Memory je rychlá vyrovnávací paměť, která automaticky přesune nejpoužívanější aplikace ve vašem PC a díky tomu pak dojde k znatelnému zrychlení odezvy operačního systému, emailového klienta nebo například hry.