Chytrá domácnost nám zjednoduší život a pomůže ušetřit

Přístroje a systémy, spadající do kategorie, kterou souhrnně označujeme termínem „chytrá domácnost“ nebo „smart home“, zažily během covidové pandemie nebývalý růst zájmu. Protože většina z nás trávila ve svých domovech podstatně více času, přemýšleli jsme, jak udělat své bydlení jednodušší a příjemnější. Jedním z dalších efektů nasazení smart home, který je dnes také velmi důležitý, je i snížení spotřeby elektrické energie. Navíc by mohlo jít o pěkné vánoční dárky.

 


Pod označením chytrá domácnost se ukrývá široká skupina zařízení, včetně domácích spotřebičů a jiné elektroniky, která oproti svým běžným ekvivalentům nabízí lepší funkční výbavu, vzájemnou interakci, bohaté možnosti nastavení, programování a časování nebo vzdálenou obsluhu (např. prostřednictvím mobilní aplikace, hodinek nebo webového rozhraní apod.).

Nabídka je dnes skutečně široká

Zařízení, které dnes do systémů chytré domácnosti řadíme, existuje nespočet. Z těch hlavních můžeme jmenovat např. osvětlení, zásuvky a prodlužovačky, termostaty, domácí spotřebiče včetně kuchyňské techniky nebo třeba vysavačů či čističek vzduchu, zdravotní pomůcky, chytrá tlačítka, motorizované rolety. Jde však třeba i o vjezdové brány, nebo zabezpečovací zařízení, jako jsou chytré zámky, zvonky či dohledové kamery a další senzory (např. na pohyb či otevřené dveře/okna). Stále populárnější jsou dnes i krmítka pro domácí mazlíčky. Započítat sem můžeme také chytré asistenty a reproduktory, které často slouží jako centrální prvek chytré domácnosti, prostřednictvím kterých ji primárně ovládáme.

Dva základní přístupy

chytré domácnosti lze přistupovat dvěma způsoby. V případě (výstavby) nových domů či bytů můžeme s nasazením chytrých prvků počítat předem a vše si připravit a rozmyslet dopředu. V ideálním scénáři sáhneme po profesionálním smart home systému pro řízení chodu celé domácnosti. Takové systémy bývají funkčně pokročilé, bezpečné a uživatelsky přívětivé. Pokud vše pořídíte od jednoho dodavatele, měli byste mít jistotu, že si jednotlivé prvky budou bezchybně rozumět. Na druhou stranu jde zároveň většinou také o dražší řešení. Ne vždy je však tento přístup možný.

Pokud žijete ve starším bytě či domě (nebo v nájmu), pak se do větších zásahů nechcete nebo nemůžete pouštět. V tomto případě lze sáhnout po jednodušších systémech, kterých je dnes na trhu obrovské množství, a které se často skládají z jednotlivých chytrých zařízení schopných vzájemné spolupráce. Tato spolupráce může probíhat buď napřímo, nebo prostřednictvím centrální jednotky (tzv. hubu). Výhodou je nižší vstupní investice – začínat můžete klidně s jednou jedinou věcí (třeba žárovkou nebo zásuvkou) a postupně přidávat další. Na druhou stranu je důležité dávat pozor, jakým způsobem daná zařízení pracují, respektive prostřednictvím kterého protokolu umí komunikovat, protože ne všechny přístroje se budou schopny vzájemně domluvit. Situace se sice v tomto ohledu rychle zlepšuje a již ani zdaleka není tak komplikovaná, jako před několika lety, kdy takřka každý výrobce používal svou vlastní komunikační technologii, ale někdy to stále může být problém.

S chytrou domácností můžete ušetřit

Jedním z aktuálních argumentů pro „budování“ chytré domácnosti může zcela oprávněně být snaha o snížení spotřeby elektrické energie. Možností v tomto ohledu nabízí chytrá domácnost hned několik.

První z nich jsou tzv. chytré zásuvky. Ty jsou dostupné v různých variantách a výbavách. Jednotlivé modely se mohou samozřejmě navzájem lišit, ale v zásadě od nich lze očekávat např. možnost nastavit časy zapnutí a vypnutí (často pro jednotlivé zástrčky), ovládání na dálku (prostřednictvím Wi-Fi a chytrého telefonu) nebo detailní přehled o spotřebě zapojených zařízení. A právě zde můžeme začít, protože dokud nemáme čísla „černé na bílém“, často si neuvědomíme, kolik elektřiny spotřebováváme docela zbytečně…

Dalším místem, kde lze většinou najít rezervy, je vytápění. Zde nám mohou pomoci chytré termostaty (nebo termostatické hlavice). Opět lze najít více řešení. Některá komunikují napřímo se zdrojem tepla (typicky kotlem), ta jednodušší pak mají svou logiku přímo v hlavici. Teplotu v pokoji lze následně regulovat buď na základě časového plánu (např. lze snížit teplotu, když v bytě nikdo není), nebo lze využít možnost ovládání na dálku (takto lze např. nastavit vyšší teplotu v momentě, kdy se vracíme z práce). Hodit se může i automatické snížení výkonu během větrání. Samozřejmostí také zůstává klasická manuální regulace i zobrazení aktuální teploty v místnosti.

V neposlední řadě lze šetřit na osvětlení. Základem by dnes měly být LED žárovky, ale to je jen část úspěchu. Zapomínat bychom neměli ani na skutečnost, že každá žárovka má jiný výkon a že na mnoha místech nepotřebujeme tu nejvýkonnější dostupnou variantu. Někdy se hodí také možnost světelný výkon regulovat v průběhu dne či v závislosti na počasí, což chytré žárovky samozřejmě nabízejí. Činnost chytrých žárovek lze také načasovat, aby svítily jen v určených intervalech, nebo třeba jen v případě, že se někdo pohybuje v jejich okolí. Úsporu mohou přinést i venkovní světla se solárním napájením. (Nebo třeba powerbanky se solárním napájením, ale to už jsme zase trochu jinde…)

Možností je celá řada

Výše jsme si naznačili několik možností, jak nám moderní technologie pomáhají šetřit energiemi. Kompletní výčet by byl samozřejmě rozsáhlejší. Začít však opravdu můžeme drobnostmi, jako je vypínání nepoužívaných spotřebičů nebo zhasínání světel, pokud zrovna nejsou potřeba.

Takže proč nezačít třeba chytrou zásuvkou, která nám do detailu ukáže, kolik kde spotřebováváme elektřiny, nebo světly, která svítí takovým výkonem a v takovou dobu, kdy je to skutečně potřeba?

PS: Třeba takový stolní počítač s monitorem, obzvláště pokud jde o starší kousek, může mít také vysokou spotřebu, a to i ve chvílích, kdy jen „leží ladem.“ Přitom v řadě domácností je zapnutý „od rána do večera“, a to zcela zbytečně. (Nemohl by jej nahradit třeba mnohem úspornější, avšak funkčně často naprosto srovnatelný notebook nebo tablet?)

Autor: František Doupal, zdroj: www.rmol.cz